For henne er det ikke nok å «bare» studere organisasjon og ledelse ved Høgskolen i Lillehammer. Derfor etablerte hun sin egen bedrift i vår og meldte seg nylig inn i NLF. 

– Ja, jeg har mye å drive med, men det synes jeg bare er artig. Jeg er en person som trenger at det skjer ting rundt meg. Det er veldig artig å kunne gi meg selv utfordringer på denne måten og så langt har det vært veldig interessant. Med firmaet har jeg fått muligheten til å prøve ut ting som jeg har lært på skolen i praksis. Jeg synes det er både lærerikt og morsomt å utfordre seg selv på den måten, sier Emilie Slettmoen.

Stor interesse
21-åringen er daglig leder i det nyetablerte selskapet Slettmoen Transport AS. Sammen med far Odd Steinar Slettmoen som har lang erfaring i bransjen, driver hun transportfirmaet.

– Jeg har alltid hatt en sterk interesse for maskin og anlegg. Jeg har alltid hatt et ønske om å drive for meg selv og da passet det bra å kombinere det med relaterte studier. Jeg håper å dra nytte av det jeg lærer på skolen inn i driften av firmaet, forklarer Slettmoen.

Som liten var aldri noen tvil om hva hun skulle jobbe med i fremtiden.

– Jeg er oppvokst med maskiner og motorsport. Det var aldri barbiedukker jeg lekte med som liten. Jeg har alltid hatt lyst til å drive med det her. Far har lang fartstid i anleggsbransjen, men det har aldri blitt lagt noe press på meg. Dette er noe jeg har ønsket selv hele livet og er det noen som har presset på, så er det meg, smiler den unge lastebileieren.

KONTORPLASS: Emilie Slettmoen har skaffet seg kontorplass på jenterommet hjemme hos mamma og pappa. Der håndterer hun alt det administrative til bedriften.  Foto: Henrik Hornnæss KONTORPLASS: Emilie Slettmoen har skaffet seg kontorplass på jenterommet hjemme hos mamma og pappa. Der håndterer hun alt det administrative til bedriften. Foto: Henrik Hornnæss

­– Ikke bare for gutter

Emilie Slettmoen har allerede bevist at hun er unik. Ikke bare på grunn av alderen, men hun er også en av få jenter i bransjen.

– Det er jo synd at vi ikke er flere jenter i bransjen. Det er et mannsdominert yrke og mange tenker sannsynligvis at dette bare er for gutta. Det synes jeg er helt feil. Her er det snakk om en uvisshet om bransjen og jobben som gjøres. Selvfølgelig er det flere faktorer som spiller inn. Det at bransjen har få jenter har også noe med interesse å gjøre, mener 21-åringen.

Hun mener at informasjon om bransjen kan kommuniseres enda bedre for å flere jenter i lignende roller.

– Det gjelder å få til et godt omdømme rundt yrket og mulighetene som ligger der. Vi må vise at det ikke bare er for gutter. Det er helt sikkert et hardt yrke, men et fint yrke, sier ungjenta.

– Hvordan har det vært for deg å komme inn som jente i bransjen?

– Det går helt fint. Jeg merker ikke så mye til det. Det er kanskje litt uventet for folk at jeg driver med det, men for dem som kjenner meg kommer det ikke som noe stort sjokk. Det er riktignok ikke mange på min alder som driver med det her, men vennene mine vet at dette har interessert meg i mange år, svarer Slettmoen. 

SATSER: Ikke mange våger å gjøre det samme som 21 år gamle Emilie Slettmoen. Målet er å bygge en solid bedrift for framtida. Foto: Henrik Hornnæss SATSER: Ikke mange våger å gjøre det samme som 21 år gamle Emilie Slettmoen. Målet er å bygge en solid bedrift for framtida. Foto: Henrik Hornnæss

Viktig å ha NLF i ryggen

Slettmoen har lært mye på kort tid og blir stadig flinkere gjennom nye erfaringer.

– Det er en del jobb med å stifte et AS. Mange brikker skal på plass før en kan gjøre det og mye skal læres, men det har gått over all forventning. Målet framover er å få firmaet til å vokse og bygge et solid firma. Jeg trives veldig godt med helheten av det å drive et firma. Jeg lærer noe nytt hele tiden og dette er en veldig nyttig erfaring for en student. Utfordringen er å prestere like godt som de mer erfarne aktørene. Dette er rutinerte folk som har drevet i bransjen i lang tid, men et sted må en begynne, sier hun.

I sommer ble 21-åringen NLF-medlem. Hun mener det er viktig å ha Norges Lastebileier-Forbund i ryggen.

– Jeg mener det er en fin organisasjon. Det er veldig fint å kunne ha den støtten og tryggheten NLF gir. Det er også fint å være en del av et fellesskap som en vet jobber for lastebileierne. Det er fint å kunne være en del av det, sier Emilie Slettmoen.

Kontor på jenterommet

Slettmoen Transport kjører og legger asfalt. Den siste tiden har de hatt som oppdrag å legge ny asfalt på E6 i Gudbrandsdalen. 21-åringen liker å være med på alt.

– Jeg liker å være med rundt på det praktiske arbeidet. Jeg er med på å legge asfalt og kjører ut med maskiner og bil. Ellers er det en del administrative oppgaver da en har eget firma. Det gjør jeg hjemme med kontor på jenterommet, smiler Slettmoen. 

Firmaet er basert på Vinstra, men Slettmoen er forberedt på et arbeidsliv med mye reising.

– I dette yrket må en flytte på seg dit arbeidet er. Vi må se litt hvordan det utvikler seg, men jeg ønsker å være med på turen og kjøre selv. Jeg liker det praktiske arbeidet og akkurat nå gjør jeg det jeg ønsker. Det å se hvordan ting faktisk fungerer er veldig positivt, forteller hun.