Hendelsen fant sted på et etterutdanningskurs i regi av Transportkompetanse på Haukås i Bergen. Vegvesenet hadde sendt ut kontrollører til et uanmeldt tilsyn, som etter hvert brøt inn i kurset og gjorde deltakerne klar over at det ikke ville bli godkjent.

Lastesikringsøvelser med og uten lastebil

Årsaken var at lastebilen som skulle benyttes i sammenheng med den praktiske opplæringen ikke var på plass.

- I denne situasjonen var det en forsinkelse fra vår underleverandør som skapte en situasjon som vi forsøkte å rydde opp på en praktisk måte. Vi startet med den delen av opplæringen som krevde det utstyret vi hadde og ville fortsette med resten når utstyret var på plass, forteller daglig leder i Transportkompetanse, Svein Ove Vetrhus.

Han mener tilsynsmennene utviste lite skjønn i dette tilfellet og har bedt om et møte med Vegvesenet for å ta opp hendelsen nærmere.

- Vi fant en praktisk løsning på et praktisk problem, som ville medført at kurset ble ferdigstilt samme dag uten for store forsinkelser. Det godtok ikke tilsynet, noe som er beklagelig. Det gikk i denne omgang ut over 10 kursdeltakere, som måtte ta denne delen om igjen neste dag, sier Vetrhus. Han legger til at samtlige deltakere nå har fått kurset godkjent.

Deler av den praktiske lastesikringsundervisningen ble foretatt uten lastebil til stede. Det likte Vegvesenets kontrollører dårlig. Foto: Statens vegvesen Deler av den praktiske lastesikringsundervisningen ble foretatt uten lastebil til stede. Det likte Vegvesenets kontrollører dårlig. Foto: Statens vegvesen

Ingen forskjellsbehandling

Rune Granum, fagleder i Vegvesenets tilsynsseksjon, bekrefter at de vil ta et møte med Transportkompetanse, men avviser at selskapet har blitt urettferdig behandlet.

- De har påkalt seg vår oppmerksomhet ved å ikke ha ting på stell. Dette er andre gangen vi ser at det mangler relevant utstyr under praktisk kursing av yrkessjåfører i regi av Transportkompetanse, sier Granum. Han mener hele den praktiske opplæringen skulle ha vært utsatt til lastebilen var på plass.

- Våre kontrollører observerte at det ble iverksatt praktiske øvelser med lastesikring uten at det var en lastebil på plass til å gjøre øvelsene på. Derfor valgte vi å gripe inn. Dette er standard prosedyre og vi kommer til å fortsette med uanmeldte tilsyn helt til vi ser at reglene følges, legger Granum til.

Ser et forbedringspotensiale

Dette er ikke første gang Transportkompetanse har kommet under Vegvesenets lupe. I juni avdekket kontrollører mangler ved et etterutdanningskurs i Tana.

Svein Ove Vetrhus i Transportkompetanse er åpen på at det finnes forbedringspunkter i kurstilbudet og utelukker ikke at det kan skje feil fra tid til annen.

- Vi er landets største leverandør av YSK-kurs og gjør alt vi kan for å følge lover og regler. De siste to årene har vi avholdt over 300 kurs på 46 forskjellige steder med mer enn 5500 deltagere. Vi ser at det har forekommet noen feil, og det er svært beklagelig. Vi kommer nå til å ta en full gjennomgang for å gjøre kurstilbudet enda bedre, avslutter Vetrhus.