Adgangen til permisjon med eller uten lønn kan ha ulikt hjemmelsgrunnlag. Enkelte permisjoner er lovbestemt, f.eks. arbeidsmiljølovens bestemmelser om rett til permisjon ved fødsel/svangerskap, omsorgsbehov etc. Denne type permisjoner er gjerne fulgt opp med en tilsvarende rett til lønn under permisjonen etter folketrygdlovens bestemmelser. Som eksempel kan nevnes retten til permisjon med lønn under svangerskap/fødsel og syke barn. I andre tilfeller gis det en rett til permisjon etter arbeidsmiljøloven, men som ikke er fulgt opp med tilsvarende bestemmelse i folketrygdloven. I slike tilfeller er det i enkelte tariffavtaler gitt bestemmelser om rett til lønn.

 

Avgjørelsen av søknader om permisjon ligger til arbeidsgivers styringsrett. Lovbestemte og avtalefestede permisjoner vil som regel begrense arbeidsgivers styringsrett, med mindre annet er uttrykkelig fastsatt. 

For mange vil arbeidsmiljøloven være det viktigste regelverket når det gjelder permisjoner.  Arbeidsmiljøloven kapittel 12 regulerer permisjon i forbindelse med:

  • svangerskap
  • fødsel
  • adopsjon
  • barns og barnepassers sykdom
  • omsorg for og pleie av nære pårørende
  • utdannelse
  • militærtjeneste
  • offentlige verv
  • religiøse høytider

Husk at arbeidstaker må varsle deg som arbeidsgiver før arbeidstaker tar svangerskapspermisjon, omsorgspermisjon, fødselspermisjon eller foreldrepermisjon.

Folketrygdloven har regler om når arbeidstaker kan ha rett til lønn i forbindelse med svangerskap, fødsel, adopsjon, omsorg for sykt barn, pleie av nærstående og yrkesskade. Du som arbeidsgiver kan kreve refusjon av lønn fra NAV for flere av de lønnede permisjonene arbeidstaker tar. Se på NAV sine sider om når og hvor mye du som arbeidsgiver kan kreve av refusjon.  Altinn - refusjoner, søknader, rapporter, foreldre-, omsorgs- og pleiepenger m.m. - nav.no

Godsoverenskomsten bilag 3 har i tillegg til arbeidsmiljølovens regler om permisjon bestemmelser om ulike typer velferdspermisjoner:

  1. Permisjon ved dødsfall og for deltagelse i begravelse når det gjelder den nærmeste familie. Med nærmeste familie siktes det til personer som står i nært slektskapsforhold til arbeidstageren, så som ektefelle/samboer, barn, søsken, foreldre, svigerforeldre, besteforeldre eller barnebarn. Permisjon ved begravelse av ansatte slik at de ansatte på vedkommendes avdeling kan være representert.
  2. Permisjon for undersøkelse, behandling og kontroll av tannlege og lege, samt behandling av fysioterapeut og kiropraktor når trygden gir stønad til behandlingen. Det dreier seg her om tilfeller hvor det ikke er mulig å få time utenfor arbeidstiden. I enkelte tilfeller vil arbeidstakeren også måtte reise langt. Slike tilfeller faller utenfor bestemmelsene, som bare gjelder for korte velferdspermisjoner. For øvrig vil arbeidstakeren i de sistnevnte tilfeller som oftest være sykmeldt.
  3. Permisjon for resten av arbeidsdagen i de tilfeller arbeidstakeren på grunn av sykdom må forlate arbeidsstedet.
  4. Permisjon til å følge barn første gang det begynner i barnehage og første gang det begynner i skolen.
  5. Kvinner som ammer barn har rett til den tid hun av den grunn trenger, og minst en halv time to ganger daglig, eller hun kan kreve arbeidstiden redusert med inntil 1 time pr. dag. Betaling til dette er begrenset til maksimalt 1 time om dagen, og ordningen opphører når barnet fyller 1 år.
  6. Permisjon på grunn av akutte sykdomstilfelle i hjemmet. Det siktes til akutte sykdomstilfelle i hjemmet, forutsatt at annen hjelp ikke kan skaffes, og arbeidstagerens tilstedeværelse i hjemmet er ubetinget nødvendig. Også her gjelder bestemmelsene om korte permisjoner for at arbeidstageren skal kunne få ordnet seg på annen måte.
  7. Permisjon for ektefelle/samboer når det er nødvendig i forbindelse med fødsel i hjemmet eller ved innleggelse på sykehus.
  8. Permisjon ved flytting til ny fast bopel.
  9. Permisjon i forbindelse med blodgivning dersom det er vanskelig å få dette gjennomført utenfor arbeidstiden.
  10. Permisjon ved deltakelse i egne barns konfirmasjon.
  11. Permisjon når foreldre blir innkalt til konferansetime i grunnskole, og denne ikke kan legges utenfor arbeidstiden. Slik permisjon gis for inntil to timer.
  12. Permisjon for oppmøte på sesjon. Med samboer menes person som har hatt samme bopel som den ansatte i minst 2 år, og har vært registrert i Folkeregisteret på samme bopel som den ansatte i samme tidsrom. Partene på den enkelte bedrift treffer nærmere avtale om retningslinjer for ordningens praktisering. Med korte velferdspermisjoner etter ovenstående regler menes permisjoner for nødvendig tid, inntil 1 dags varighet, betalt med ordinær lønn.

Du kan ha flere velferdspermisjoner nedfelt i en lokal avtale eller omtale det i personalhåndboka. Generelt kan en si at de ansattes behov for velferdspermisjoner varierer gjennom livet. I en periode har du små barn i barnehagealder, i en annen er det behov for fri til videreutdanning. I en viss tid av livet dør mange rundt deg. Antall legebesøk varierer jo også veldig, avhengig av livssituasjon og fase i livet. Noen bedrifter har også ordninger hvor ansatte får fri til behandling hos kiropraktor og fysioterapeut for å forebygge skader slik at folk unngår sykmeldinger.