NLF sitt medlemsblad BNT forteller i nr. 8/2011 om den polske tv-kanalen som med skjult kamera filmet et etterutdanningskurs for polske yrkessjåfører om EU-direktivet 3003/59/EF. Her kommer det frem at instruktøren oppfordrer sjåførene til å kjøre på biler ved uforutsette situasjoner, for å verne lasten. Budskapet er at lasten er viktigere enn menneskeliv. Likeså ble sjåførene informert om hvordan de kunne forfalske dokumenter, trikse med kjøre- og hviletidsbestemmelser, lure kontrollører osv. Adm. direktør i NLF Olav Slaatsveen sier følgende om saken:

– Det er skremmende og veldig trist at det finnes aktører i transportnæringen som har slike holdninger. Norges Lastebileier-Forbund vil poengtere at vi tar klart avstand fra en slik tankegang. Dette er ikke en holdning hos norske sjåfører. Vi kan garantere at norske sjåfører og de som kjører for våre medlemmer er drillet i helt motsatt reaksjonsmønster. Kommer man opp i en farlig situasjon, er det menneskeliv som teller, intet annet. Å følge norsk regelverk er en selvsagt ting for våre medlemmer. Dette er holdningen til norske sjåfører. Folk skal føle seg trygge på norske veier.

Useriøse aktører er det nok i transportnæringen også, noe denne saken har vist. Dette er en enkeltstående episode fra en enkelt kursaktør i den polske lastebilnæringen. Vi har ingen grunn til å tro at dette er en vanlig tankegang blant utenlandske sjåfører generelt og polske sjåfører spesielt. Saken viser imidlertid hvor viktig det er med skikkelig kontroll med utenlandske aktører som opererer i Norge.

Så vidt vi har brakt på det rene, så har vedkommende instruktør fått sparken og det er vi glad for, avslutter Slaatsveen.