Han håpet at pionertiltaket vil følges opp av andre sentraler og bedrifter. På landsbasis er det 15 hjertestans hver dag. Bare en av dem overlever. For hvert minutt en pasient har hjerteflimmer minsker overlevelsessannsynligheten med 10 prosent. Dette er den dystre bakgrunnen for tiltak som det pioneropplegget som ivrige lastebileiere i Skiens-området nylig presenterte. Å plassere hjertestartere i deres biler, som alltid er i virksomhet på veien eller på farlige bygge- og anleggsplasser hvor krisesituasjoner kan oppstå, er en billig livsforsikring.
Oppfølging av HMS-programmet
-Vi ser dette som en god og naturlig oppfølging av NLFs HMS-program, sa sentralens leder Jørgen Bøhle, da han orienterte om bakgrunnen. De sjåførene som nå har fått apparatet i bilen, for øvrig godt merket, har gjennomgått opplæring i bruk av det og forpliktes til årlige oppfølgingskurs. Kursing av sjåførene er helt avgjørende for effekten av tiltaket, sa den tidligere fotballtreneren Tom Nordli som nå representerer leverandøren Blostrupmoen AS. Og så la han til at det er viktig at arbeidsgiveren tar et ansvar for å sikre beredskap ved akutte sykdomsanfall, men samtidig etterlyste han myndighetenes vilje til satsing på slik førstelinje-beredskap.
Så var det en av de tilstedeværende pressefolkene som spurte om prisen på apparat og kurs. ”Uinteressant hvis liv kan reddes” kvitterte både Bøhle og Nordli. Men disse apparatene er leaset til en månedlig kostnad på 750 kroner stykket, eller mindre enn kostnaden for å sette ut en båt i havna.