Fra januar neste år vil det bli noen endringer i aldersgrensene for å ta førerkort på lastebil og buss.

De som tar førerkort for buss og lastebil og skal bruke dette privat, må være eldre enn i dag før de får førerett. Der man i dag kan ta førerkortet for lastebil og vogntog når man er 18 år, og buss når man er 21 år, blir minstealderen fra neste år 21 år for lastebil og vogntog (klasse C/CE) og 24 år for buss (klasse D/DE), skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

Dersom man tar førerkortet gjennom yrkessjåførutdanningen, kan man imidlertid få førerkortet tidligere enn i dag:

Med yrkessjåførutdanning på 280 timer, får du førerett for lastebil når du er 18 år (som i dag).
Med yrkessjåførutdanning på 140 timer, får du førerett for lastebil fra 21 år.
Med yrkessjåførutdanning på 280 timer får du førerett for buss fra 21 år (som i dag).
Med yrkessjåførutdanning på 140 timer, får du begrenset førerett for buss fra 21 år (rutekjøring inntil 50 km lengde) og full førerett fra fylte 23 år.
Elever som går transport og logistikk i videregående skole og som skal ha læretid i bedrift, vil fortsatt kunne avlegge førerprøve fra 18 år i lastebilklassene. Det samme vil gjelde for de som deltar i et prøveprosjekt innen bussklassene.

Endringene har sammenheng med nye regler fra EU.
– Bakgrunnen for de nye reglene er at vi ikke ønsker unge sjåfører bak rattet på tunge kjøretøy, dersom de ikke samtidig har tatt yrkessjåførutdanningen. Dette er for å styrke trafikksikkerheten på vegene, sier Arvid Mytting i Statens vegvesen.