Man trenger ikke jobbe i bransjen for å bidra til studiet: Alle som har en smarttelefon kan være med å registrere skilter på trekkvognene (NB! Ikke hengere) til utenlandske lastebiler. Dataene som registreres de seks neste ukene blir behandlet anonymt og vil kun brukes i forskningsøyemed.

Appen som gjør dette mulig er nå tilgjengelig for nedlasting i App Store (for de som bruker Apple-telefoner/nettbrett). Utviklerne melder om noen tekniske problemer for Google Play (for de som bruker Android-telefoner/nettbrett), men det jobbes for å løse problemet så rakst som mulig. De som har lastet ned den gamle versjonen kan bruke denne i mellomtiden.

Husk trafikksikkerheten: Ikke tast på mobilen mens du kjører!

Klikk her for en forklaring på hvordan man bruker appen.

Bakgrunn
Tidlig i sommer gjennomførte forskerne ved Lunds Universitet en studie av kabotasjekjøring i Sverige, der godt over 163 000 observasjoner viste at 2 700 utenlandske lastebiler aldri forlot Sverige, og der 2 202 lastebiler mistenkes for ulovlig kabotasje.

«Cabotagestudien» har blitt utvidet til en felles studie av kjøring i Skandinavia. Gjennom samarbeidet Nordic Logistics Association (NLA) er bransjeorganisasjoner i Norge, Sverige og Danmark med på å finansiere studiene, samt å promotere appen slik at analysegrunnlaget blir best mulig. Utover dette har ikke NLF eller de andre organisasjonene noen som helst tilhørighet til studiet. Resultatet blir et uavhengig og objektivt bilde av hvor utenlandsk lastebiltransport og logistikk reelt finner sted.

I Norge har følgende bransjeorganisasjoner gått sammen om å bidra til finansiering av studiene:

  • Norges Lastebileier-Forbund (NLF)
  • Norsk Transportarbeiderforbund (NTF)
  • Yrkestransportforbundet (YTF)
  • TS-Forum
  • Norges Bilbransjeforbund (NBF)
  • Bilimportørenes Landsforening (BIL)

Følg «Cabotagestudien» på nett
Forskerteamet har lansert egne Facebooksider for henholdsvis Norge, Sverige og Danmark, der de vil komme med siste nytt underveis. Adressen til den norske siden er: www.facebook.com/NoCabotagestudien

I tillegg har teamet en nettside med mer utfyllende informasjon om blant annet seg selv, studiet og hva som skjer med dataene de samler inn: http://www.no.cabotagestudien.com/

Les også:
Kabotasjestudien utvides til hele Europa
Kabotasjeapp gir resultater