Siden juni i 2007 har han vært bedriftsrådgiver i NLF. Før dette var han fagleder for utekontrollen til vegvesenet i Osloregionen.

– Allerede for ti år siden kjøpe jeg inn stikksikker vest til alle kontrollørene jeg hadde med meg, forteller han.

LES OGSÅ: POLITISK STREIK 28. JANUAR

Påbud
Mens Meaas kjøpte vester «bare» for sikkerhets skyld, har Vegdirektoratet tatt det ett trinn videre. Nå er det innført krav om at stikksikker vest skal være standardantrekk for vegvesenets kontrollører i Midt-Norge og på Østlandet.

Etter flere skumle episoder, og spesielt én der en utenlandsk vogntogsjåfør gikk til angrep på vegvesenets kontrollører med kniv, er påbudet nå blitt et faktum, forteller NRK.

En annen kultur
Aage Kristiansen i Statens vegvesen kjørte kontroller sammen med NLF-fagansvarlig Meaas i 25 år. I dag er Kristiansen ansvarlig for kontrollene på Taraldrud. Han forteller at trafikkbildet med mange utenlandske transportører og sjåfører er krevende.

– Vi opplever ofte språkproblemer. Spesielt hvis vi har ilagt et gebyr til en sliten sjåfør, som forstår lite av det vi snakker om, kan aggresjonsnivået være høyt, forteller han.

– Noen av dem representerer også en annen kultur og et annet reaksjonsmønster enn det vi har vært vant til, legger han til.

Kristiansen forteller at situasjoner med slitne sjåfører i rus er ekstra krevende.

Flere tiltak
I tillegg til stikksikker vest må kontrollørene nå alltid opptre minst to og to sammen.

– Vi har del eksempler på at spesielt den useriøse delen av transportbransjen er i fred med å bli mer brutal. Derfor er det viktig å være føre var og forebygge, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen, i Arbeidstilsynet til NRK.

 

 

 

 

 

 

D