Denne sommeren setter NLF søkelyset på sjåførene som holder Norge i gang når alle andre tar ferie. Hver dag i fellesferien stiller vi noen korte spørsmål til en ny sjåfør for å finne ut hvordan livet på sommerveien er.

Stian er svært fornøyd med yrkessjåførutdanningen ved Våler. Foto: Stein Inge Stølen Stian er svært fornøyd med yrkessjåførutdanningen ved Våler. Foto: Stein Inge Stølen

Dagens sjåfør: Stian Grøvslien (19)

Kommer fra: Nittedal

Kjøreområde: Hele Østlandet

Kjøretøy:  2014 Scania R 520 (Euro VI)

Kjører for:  Jan Grøvslien Transport AS

Hvor lenge har du kjørt lastebil? 6 uker (i skrivende stund)

Hvordan trives du i yrket? - Kjempegodt! Dette har vært førstevalget hele livet. Hele familien er i lastebilbransjen og det var dette jeg valgte å utdanne meg til. Dette er noe mer enn en jobb for meg. Det er også en hobby.

Hva syntes du om utdanningen? - Den var svært god. Jeg tok den på Våler, der fikk jeg mye praktisk erfaring i tillegg til teori. Det var mye fokus på økonomisk kjørestil, det prøver jeg å bruke så godt jeg kan i praksis.

Den kommende vinteren blir din aller første. Hva tenker du om det? - Jeg har allerede fått prøve meg litt på glatta under utdanningen, men det blir spennende å se hvordan det blir i praksis. Det er bare å kaste seg uti det. Det er i alle fall ingen grunn til å grue seg - det er jo en del av jobben.

Hva tenker du om utviklingen på lastebilfronten? - Jeg tror diesel vil være hoveddrivkilden også i fremtiden. Det kommer jo elektriske lastebiler, men de vil nok først og fremst bli brukt i distribusjon. Når det kommer til førerassistentsystemer så benytter jeg allerede mange av disse i dag. Det er jo til for å brukes.

Hva er inntrykket av bransjen så langt? - Det virker som om det er en del press fra internasjonale aktører. Det er mye priskonkurranse og noen utfordringer med uerfarne sjåfører på vinterføre. Men det kan se ut som om mange fortsatt velger kvalitetstransport.

Vil du anbefale yrket til andre på din egen alder? - Hvis en har interessen, er det bare å hoppe uti det! Samtidig er det viktig å ha i bakhodet at det er et omfattende yrke. Det ligger mer ved arbeidet enn selve kjøringen. Både teori, kompetanse og fysisk innsats er viktig.

Sjåføryrket er mer enn en jobb for Stian, som også har lastebil som hobby. Foto: Stein Inge Stølen Sjåføryrket er mer enn en jobb for Stian, som også har lastebil som hobby. Foto: Stein Inge Stølen