Ved kjøp av brukte kjøretøy er kjørelengde et viktig moment. Derfor er dessverre også tukling med kjøretøyets kilometerstand en veldig vanlig svindelmetode. Nå har Statens vegvesen redusert risikoen for dette betraktelig ved at du nå kan se hvilken kilometerstand kjøretøyet har hatt ved hver registrerte EU-kontroll. 

- Vi er glade for å kunne gjøre disse dataene tilgjengelig på våre hjemmesider. Vi ønsker at informasjon vi sitter på skal kunne komme brukerne våre til gode, sier overingeniør Leif Magne Halvorsen i Statens vegvesen. – Mange er opptatt av dette, og kilometerstand er jo gjerne noe av det som er utslagsgivende når du skal kjøpe deg ny bil. Vi håper også at denne åpenheten kan føre til at færre forsøker å jukse med dette.

Slik gjør du:

1. Gå inn på Statens vegvesens nettsider, www.vegvesen.no. Velg fanen "kjøretøy" og deretter underkategorien "kjøp og salg". (Alternativt kan adressen www.vegvesen.no/bilinfo brukes for å komme rett inn til riktig side.)

2. På "kjøp og salg"-siden velger du menyen "sjekk kjøretøyopplysninger", eller bruk denne direktekoblingen.

3. Tast inn registreringsnummeret på kjøretøyet du ønsker å sjekke opp.

4. Alle tilgjengelige data på kjøretøyet skal dukke opp, hvis registreringsnummeret er tastet korrekt. Vi har brukt en 2011-modell Scania G480 6x2 som eksempel.

5. Informasjon om kilometerstand finner du helt nederst på informasjonssiden. Merk at avvik i kilometerstandhistorikken ikke nødvendigvis er juks eller svindel. Det kan også skyldes feiltasting, rettelser fra miles til kilometer, at bilen har byttet speedometer eller at telleren har nullstilt seg ved 100.000 km. I vårt eksempel kunne vi for eksempel se at det er tastet feil ved en kontroll i november 2012 (sannsynligvis en etterkontroll siden den var inne til sjekk uken før). Kilometerstanden ellers ser ut til å stemme - her er det nok ikke svindel på gang.

Fakta om tjenesten:

  • Du finner tjenesten på  www.vegvesen.no/bilinfo sammen med andre kjøretøyopplysninger
  • Tjenesten viser kilometerstand ved EU-kontroller utført fra 1. januar 1997
  • Ved hver EU-kontroll rapporterer verksted/kontrollorgan inn kilometerstand til Statens vegvesen, og det er disse tallene som vises. Statens vegvesen kan ikke garantere at rapporteringen er riktig.
  • Avvik i kilometerstandhistorikken er ikke nødvendigvis juks eller svindel. Det kan også skyldes feiltasting, rettelser fra miles til kilometer, at bilen har byttet speedometer eller at telleren har nullstilt seg ved 100.000 km.
  • Feiltasting vil som hovedregel ikke bli rettet. Som tilsynsmyndighet er det viktig for Statens vegvesen å bevare alle dataene slik de ble meldt inn. Da unngår vi også at useriøse aktører kan spekulere i å endre kilometerstanden opp og ned.
  • Er kjøretøyet bruktimportert etter 30. november 2009 viser tjenesten også kilometerstand fra tidspunktet da det ble importert (fremvist til Statens vegvesen for første gangs registrering i Norge).
  • Statens vegvesen planlegger senere i år å vise kontrollsedler/resultat av EU-kontrollene i denne tjenesten.
  • Du finner også siste kilometerstand for kjøretøy i Statens vegvesens app «Bil og henger».