Det nasjonale FM-nettet ble slukket i Nordland 11. januar og deretter i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal 8. februar. NLF utførte i mars en undersøkelse blant medlemmer i disse fylkene for å se hvordan DAB-dekningen oppleves blant yrkessjåfører.

Resultatene viste at 3 av 4 opplevde dekningen som dårligere enn FM-dekningen var. 7 av 10 oppga samtidig at de opplevde DAB-dekningen som en sikkerhetsrisiko. Dette har fått Janne Sjelmo Nordås (Sp) til å reagere. Torsdag sendte hun følgende spørsmål til kulturminister Linda Hofstad Helleland:

"Deler statsråden lastebilnæringen sin bekymring for sikkerhet og beredskap langs veiene ved uteblivelse av radiodekning, og vil statsråden følge opp resultatene av denne undersøkelsen som er gjennomført av NLF?"

- Vil følge opp undersøkelsen

I tillegg til stortingspolitikere har også radiobransjen reagert på funnene i NLFs kartlegging.

- Vi har tatt kontakt med forbundet for å komme til bunns i dette og vil følge opp undersøkelsen, sier Mari Hagerup, kommunikasjonssjef media i Digitalradio Norge.

NLF har nå oversendt funnene til Digitalradio Norge, deriblant en liste over 60 strekninger/områder som respondentene oppgir å ha spesielt dårlig dekning.

Kommunikasjonssjef media i Digitalradio Norge Mari Hagerup lover å følge opp lastebileiernes DAB-klager. Foto: Digitalradio Norge Kommunikasjonssjef media i Digitalradio Norge Mari Hagerup lover å følge opp lastebileiernes DAB-klager. Foto: Digitalradio Norge

Anbefaler utvendig antenne
- For å sikre best mulig mottak til nyttekjøretøy anbefaler vi utvendig antenne. Mange ettermonterte adaptere kommer med glassklebeantenne som festes på frontruta, men vår anbefaling er å erstatte denne med antenne utenfor førerhuset. Det samme prinsippet gjelder på FM. Mange nyttekjøretøy har i dag utvendige FM-antenner, sier Hagerup.

Les også: Opplever dårligere radiodekning med DAB