I løpet av uka møtte Eidsmo EU-kommisjonen, den norske EU-delegasjonen. Og ESA ved president Einar Bull. -Det er all grunn til å tro at den differensierte arbeidsgiveravgiften ryker. Lite tydet på at EU ville bøye av, oppsummerte han etter sitt Brüssel-besøk.

I mai 1999 forkastet EFTA-domstolen en klage fra Den norske regjering over et vedtak truffet av ESA angående statsstøtte i form av regional differensiert arbeidsgiveravgift i Norge. ESA godkjente deretter i september 1999 et justert system, men bare til utløpet av 2003. 1. januar 2004 opphører dagens ordning med differensiert arbeidsgiveravgift for næringslivet og det offentlige i distrikts-Norge. Innen 25. mars må norske myndigheter ha lagt frem et alternativ for EU. I Oslo betaler arbeidsgivere 14,1 prosent i arbeidsgiveravgift, i Tromsø 5,4 prosent, mens Nord-Troms og Finnmark er fritatt.

Årlig utgjør den differensierte arbeidsgiveravgiften fem milliarder kroner for Nord-Norge. Sammenlagt i Norge utgjør den mellom sju-åtte milliarder kroner.