Delkostnadsindeksen for drivstoff gikk ned 2,2 prosent i november som en følge av prisutviklingen på råolje. Fra november 2001 til november 2002 har drivstoffindeksen gått ned 0,8 prosent. Dieselindeksen er basert på faktiske pumpepriser per 15. november. Dette innebærer at eventuelle prisendringer senere i måneden ikke fanges opp av novemberindeksen.

Lønnsindeksen (lønn og sosiale kostnader) økte derimot med 2,1 prosent den siste måneden. Fra november 2001 til november 2002 har økningen vært på 6,5 prosent.

SSB har også registret dyrere lastebilforsikring; Forsikringsindeksen steg 3,2 prosent fra oktober til november etter prisjusteringer hos enkelte leverandører. Det siste året økte prisene med 10,2 prosent.

Administrasjonskostnadsindeksen økte med 1,1 prosent fra oktober til november som en følge av generelle prisøkninger. Det siste året har denne delindeksen økt med 5,2 prosent.

Kapitalindeksen gikk også ned (1,3 prosent) i november, hovedsakelig på grunn av en nedgang i det inflasjonsjusterte rentenivået. De siste tolv månedene har kapitalkostnadene gått ned 0,1 prosent. Kapitalindeksen består av avskrivninger, rentekostnader og vektårsavgift/årsavgift. Rentekostnaden er basert på konsumprisindeksen og tremåneders NIBOR-rente fra Norges Bank, og SSB opplyser at den derfor kan avvike noe fra bankenes gjennomsnittlige utlånsrente.

De øvrige delkostnadsindeksene viser liten eller ingen endring i november.

Detaljerte indekstall publiseres i abonnementsheftet Aktuell lastebilstatistikk som SSB utgir hver måned. Forespørsel om abonnement kan rettes til: Statistisk sentralbyrå, Salg- og abonnementservice, 2225 Kongsvinger, tlf. 62 88 55 00, faks 62 88 55 95, e-post: salg-abonnement@ssb.no.

Har du spørsmål til indeksene, kan du som vanlig henvende deg til SSB eller til NLFs transportøkonom Ole H. Øen, telefon 22 03 32 00.

NLF vil som vanlig minne om at det er nyanser i kostnadsutviklingen mellom kjøretøygruppene, og at totalkostnadsindeksene kan finnes på Internett hos Statistisk sentralbyrå, http://www.ssb.no