Kameraet filmer alt som skjer foran lastebilene mens de kjører, og det lagres opptak fra den siste timen. Ifølge NRK Hordaland, har selskapet fra før høstet erfaringer fra et prøveprosjekt med fem av bilene sine. Byrknes Auto har 33 vogntog og ca 100 ansatte og holder til på Byrknesøy i Gulen kommune.
Ifølge administrerende direktør Stein Inge Larsen i Byrknes Auto, er alle sjåførene veldig positive til bruk av kamera. Han mener at lastebilsjåfører ofte blir mistenkt for å ha skylden i en ulykke, og han mener det derfor er viktig å kunne dokumentere hva som virkelig har skjedd.

Vi har spurt NLF-advokat Robert Aksnes om hans syn på bruk av overvåkningskamera:

-Vil slike opptak holde som dokumentasjon i retten?
-Ja, er kvaliteten god nok, så kan jeg ikke se at det skulle være noe problem. I tilfeller hvor lastebil er involvert i et trafikkuhell, er det ofte påstand mot påstand. Vi har erfart at lastebilen i litt for mange tilfeller automatisk får ansvaret.
I tillegg, blir førerkortet til lastebilsjåføren i mange tilfeller beslaglagt ”for sikkerhets skyld” inntil politiet danner seg en oppfatning av hva som rent faktisk har skjedd. En film som viser hva som har skjedde, kan forhindre mange urettmessige førerkortbeslag og forhindre at lastebilsjåfør og –eier feilaktig får ansvaret.

-Hva med personvernet i og med at kameraet filmer alt som foregår foran bilen – kan det være et problem?
-Dersom opplysningene utelukkende brukes til det formålet det er tiltenkt, kan jeg ikke se at dette er et problem.
Når i tillegg de ansatte er kjent med dette på forhånd, og som i dette tilfellet har samtykket, mener jeg dette må være uproblematisk.

-Indirekte blir jo dette en overvåkning av lastebilsjåføren også. Hva med hans/hennes arbeidsmiljø?
-Igjen blir dette et spørsmål om hvordan opplysningene brukes. Siden kamera kun lagrer inntil en time, vil dette være en langt mindre inngripen enn andre overvåkningssystemer, som for eksempel fartskriveren, ulike flåtestyringssystemer og andre, fabrikkmonterte systemer.

-Mener du dette er en god idé også for andre lastebileiere?
-Ja, det tror jeg. En film som dokumenterer selve hendelsesforløpet, vil spare både tid og ressurser for både bileier, politiet og forsikringsselskapet. Kameraet vil kunne bedre rettsikkerheten og forhindre at bileier og sjåfør får skylden for noe de ikke har gjort.