NLF har trafikksikkerhet som førsteprioritet, det gjelder alt arbeid og planer i organisasjonen. La det ikke være tvil om det, og brannøvelser erviktig for å etablere en god beredskap. Imidlertid så er det slik at situasjonen ved Svinesund generelt er ganske håpløs, siden det stadig vekk er lange køer ved tollstedet der.

Dagens hendelse:

  • Offentlige etater velger den dagen med mest trafikk i året på denne strekningen, til å holde en brannøvelse på et tollsted som allerede er veldig sårbart.
  • Dette rammet godstrafikken hardt siden marginene er små.
  • Alle kan akseptere en halvtime forsinkelse, men ikke seks timer. NLF stiller seg undrende til at ingen etater har gått ut og forklart meningen med å lage en øvelse med så store konsekvenser for så mange. Dersom ønsket har vært å skape kø, kork og kaos, er formålet oppnådd, men NLF stiller seg tvilende til at dette har vært hensikten med øvelsen.


Det viktige her er imidlertid:

  • Det er kø fordi det ikke er mulig å komme inn på selve plassen ved tollstedet, ikke i selve tollen.
  • Dette skyldes at plassen er full med vogntog, i første rekke utenlandske. De sperrer plassen ved å ligge der og sove.
  • Køen begynte i natt, om få komme inn på plassen (ikke inne hos selve tollen). Et NLF-medlem hadde en lastebil som sto i kø fra kl.0030, han var ferdig hos tolleren først kl. 04.30. Vanligvis tar dette 10-15 minutter.
  • NLF hadde et møte med tollsjefen i Østfold i dag (et møte berammet for mange uker siden). Temaet var hva som kan gjøres med køene på tollstedet ved Svinesund. NLF mener det må skilles mellom de med papirene i orden og de som har mye å fortolle. I tillegg mener NLF at plassen til enhver tid må holdes ”ryddig” og åpen for trafikk, og ikke bli sperret av parkerte vogntog. NLF foreslo blant annet en hurtigkasse for de med papirene i orden. Ifølge tollvesenet er det 270 000 forenklede fortollinger i året, og det bør være en enkel sak å lage en egen betjening for denne kundegruppen.

    Dette er problemer som NLFs medlemmer sliter med daglig, og dagens lange køer illustrerte hvor sårbart dette området er. NLF henstiller offentlige etater om straks å ta tak i situasjonen på tollstedet ved Svinesund, og sørge for at det er mulig å gjøre jobben sin i samarbeid med dem.