I dag, onsdag 18. april, overleverte en arbeidsgruppe, som ble opprettet og ledet av Samferdselsdepartementet, en rapport til samferdselsminister Kleppa. Rapporten beskriver forslag til effektivisering av planarbeidet i store samferdselsprosjekt.

Deltagere i arbeidsgruppen har vært representanter fra Samferdselsdepartementet, Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS), Byggenæringens landsforening (BNL), Vegdirektoratet og Jernbaneverket. De har tatt utgangspunkt i en idedugnad som fant sted i november 2011, der relevante parter deltok for å diskutere hvordan planprosesser for store samferdselsprosjekter kan effektiviseres, samt et forprosjektet om effektivisering av planlegging utført av Statens vegvesen.
Bakgrunnen for å ha idedugnad og å lage en rapport er at unødvendig lang planleggingstid kan bli et hinder for å gjennomføre prosjekter og tiltak fra Nasjonal transportplan. I rapportens forord skriver ekspedisjonssjef i Samferdselsdepartementet, Anders Buttendahl, følgende:
”Gruppen har lagt stor vekt på at forslagene skal være gjennomførbare, sikre god plankvalitet og fortsatt legge til rette for åpne og demokratiske prosesser. Selv om mange av forslagene i rapporten kan gjennomføres innenfor gjeldene regelverk, vil det også måtte arbeides videre med å konkretisere og vurdere de ulike forslagene.”
I rapporten foreslår et flertall av arbeidsgruppen blant annet:

  • effektivisering internt hos transportetatene
  • mer samordnet regelverk
  • forpliktende tidsfrister
  • en tydeligere og mer samordnet stat
  • mulig økt bruk av statlig plan framfor fylkeskommunal og kommunal plan

Du kan lese hele rapporten og alle forslagene til effektivisering av planarbeidet i store samferdselsprosjekt her.