I går, onsdag 30. mai, presenterte Samferdselsdepartementet et nytt rundskriv om kabotasje, der det er kommet inn presiseringer rundt punkter NLF mener er viktige. I dag, torsdag 31. mai, ble juridisk direktør Robert Aksnes intervjuet på Morgennytt i NRK. Innslaget handlet om konsekvensene kabotasje har for norsk transportnæring.

Nytt rundskriv
Samferdselsdepartementet har utarbeidet et nytt rundskriv om kabotasje som erstatter rundskrivet N-2/2011. Et rundskriv er en tolkning av et regelverk, i denne sammenhengen Samferdselsdepartementets tolkning av kabotasjereglene. Disse er en rettesnor for alle som må forholde seg til regelverket, samt en instruks til kontrollørene om hvordan de skal håndheve det.

Det er behov for å ytterligere presisere at kabotasjeoppdraget ikke skal være en del av en permanent eller løpende aktivitet, noe NLF har gitt uttrykk for i samtaler med departementets saksbehandler. NLF har også uttrykt et behov for å understreke oppdragsgivers ansvar ytterligere. Dette er nå enda klarere i rundskrivet, og det er grunn til å forvente at kontrollen mot oppdragsgiver/bestiller av transporten kan intensiveres.

Dette er ytterligere presisert i rundskrivet:

  • Hva er en kabotasjetur
  • Permanent og løpende transportaktivitet krever etablering i Norge
  • Brudd fører til bruksforbud og straff
  • Oppdragsgiver og bestiller har et straffeansvar

Rundskrivet ligger ut på Samferdselsdepartementets nettside, her.

Kabotasje på Morgennytt
På NRKs Morgennytt torsdag morgen ble juridisk direktør Robert Aksnes intervjuet, sammen med Steinar Olsen, som er yrkessjåfør og tillitsvalgt i Yrkestrafikkforbundet. Innslaget hadde overskriften "Lovløse tilstander i trasnportnæringen". Aksnes og Olsen fikk forklare litt om hvilke konsekvenser kabotasje har for norsk transportnæring.

Aksnes fikk også nevnt kabotasjebrevet NLF har sendt samferdselsministeren, som det ennå ikke har kommet noe svar på.

Se hele innslaget på NRKs nettsider, her. Det begynner fra 49:15 i sendingen, og det går an å flytte markøren under bildet direkte til dette tidspunktet.