Regjeringens klimamelding ble lagt frem i går, onsdag 25. april. I den forbindelse sendte Samferdselsdepartementet ut en pressemelding som omhandlet den delen av klimameldingen som tar for seg klimagassutslipp fra transportsektoren. Denne sektoren står for 32 prosent av Norges samlede klimagassutslipp, i følge klimameldingen.

– Langt kraftigere lut må til for å få ned klimagassutslippene for transport, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa i pressemeldingen fra Samferdselsdepartementet. Pressemeldingen fokuserer hovedsakelig på at kollektivtilbudet må styrkes i storbyområdene, samt at bevilgningene til gang- og sykkelveier må økes for å møte trafikkveksten. I tillegg understrekes det NLF allerede vet: Regjeringen vil ha mer godstransport over fra veg til sjø og bane og skal legge frem en samlet godsstrategi i ny Nasjonal transportplan (NTP).
– I forslag til NTP, som ble lagt frem i februar, står det anslått at 10-15 prosent av dagens godstransport på veg kan overføres til bane og sjø. NLF legger til grunn at dette må gjøres edruelig og man må prioritere de godstypene som er best egnet, fortrinnsvis stykkgods og containerisert gods, sier administrerende direktør i NLF, Jan-Terje Mentzoni, og legger til:
– Dette avhenger like fullt av jernbane og båts evne til å utføre transporten, slik at transportkjøperne ser at dette er et tilbud som er brukbart. Til syvende og sist er det kunden som bestemmer.

Du kan lese hele pressemeldingen fra Samferdselsdepartementet her. Nederst i pressemeldingen ligger det også en lenke til en foreløbig utgave av klimameldingen, som kan lastes ned.