– Dette handler om vår fremtid. Det handler om liv. Menneskeliv. Oss selv eller noen vi er glade i, sa NLFs fylkesleder Jan-Ove Halsøy i sin appell under folkeaksjonen ved Sundve skole i Voss sist fredag.

Bakgrunnen for aksjonen er at lokalbefolkningen og andre brukere av E16 mellom Trengereid og Flåm har sett seg lei på alle trafikkulykkene på den smale, hullete og farlige veien. Nå krever de at strekningen Trengereid – Flåm, må inn i kommende Nasjonal Transportplan med midler til utbedring og fornying. I tillegg kommer krav om tidlig oppstart i planperioden.

– Veistrekningen har noen dystre rekorder:

  • Halvparten av dødsulykkene på E 16 mellom Bergen og Oslo skjer på strekningen gjennom de to Vestlandsfylkene, Hordaland og Sogn & Fjordane.
  • Veien er den fjerde mest ulykkesbelastede i landet.
  • Veien er den nest verste i Hordaland, kun ”slått” av E 39.
  • Deler av veistrekningen er blant de farligste i landet.

Vi er nå lei. Ord og fagre løfter må byttes med handling, understreket Halsøy i sin appell.

Fredag ettermiddag gikk det buss fra Voss stasjon, der medlemmer fra aksjonsgruppa orienterte om ulykkesstrekningen. I bussen var det reprepresentanter fra blant annet stamveiutvalget, NAF, Nettbuss og ordførerne i Voss, Vaksdal, Vik i Sogn. Selve folkemøtet startet i 17-tiden ved Sundve skole i Voss der følgende personer holdt appell:

- Hans Erik Ringkjøp, ordfører i Voss
- NLF v/ Jan-Ove Halsøy, fylkesleder i Hordaland
- NAF v/ Frode Rogne
- LO v/ Ørjan Myrmel
- Eirik Haga, ordfører i Vaksdal og nestleder i stamvegutvalget
- Marta Halseth Finden, ordfører i Vik
- Iril Schau Johansen, Voss Høyre
- FAU v/ Åse Karin Ramsøy

Deretter var det spørrepanel med stortingsrepresentanter og lokale politikere. På det meste møtte 350 personer opp i 20 minus for å høre på og vise sitt engasjement i saken, skriver avisa Hordaland.

Folkeaksjon+e16.JPG
Fylkesleder i NLF Hordaland, Jan-Ove
Halsøy, var en av de som holdt appell.
Foto: Frode Rogne

NRK Vestlandsrevyen hadde to innslag i forbindelse med aksjonen. Klikk her for å se.