"Hovedregelen i norsk arbeidsliv er at ansettelse skal skje på faste vilkår. Bruk av vikar eller midlertidig ansettelse kan kun skje på visse vilkår. Ved brudd på denne bestemmelsen kan den ansatte det gjelder kreve fast ansettelse og/eller erstatning. NLF er kjent med at flere av de utenlandske transportvirksomheter som har etablert seg i Norge, leier inn ansatte fra eget vikarbyrå, eller fra egen produksjonsbedrift i hjemlandet." Dette skriver NLF i sitt svar på Arbeidsdepartementets høringsforslag til endringer i Arbeidsmiljøloven.

Forslagene fra Arbeidsdepartementet
Arbeidsdepartementet sier at de har grunn til å tro at ulovlig innleie forekommer langt hyppigere enn hva antall rettsaker om slike forhold skulle tilsi. Derfor fremmer de et forslag til endring av Arbeidsmiljøloven, som inbefatter at fagforeninger kan gå til søksmål mot bedrifter der de har medlemmer, dersom de finner at bedriften driver ulovlig innleie av vikarer.

Videre foreslår Arbeidsdepartementet at Arbeidstilsynet skal få utvidet håndhevingskompetanse, som blant annet gir dem rett til å kreve at bedrifter må opplyse på hvilket grunnlag det leies inn arbeidskraft.

Klikk her for å lese hele høringsnotatet, som ligger på Arbeidsdepartementets nettsider.

NLF: Forslaget går ikke langt nok
NLF mener at forslagene kan bidra til at det vil avdekkes flere tilfeller av ulovlig bruk av innleid arbeidskraft. Forslaget til Arbeidsdepartementet går imidlertid ikke langt nok: Det bør også gjelde for arbeidsgiverorganisasjoner, og det bør gjelde for fagforeninger eller forbund som ikke nødvendigvis har medlemmer i den bedriften som det anlegges søksmål mot.

Når det gjelder Arbeidstilsynet, foreslår NLF at de også bør ha kompetanse til å fatte vedtak om fast ansettelse, eller ha søksmålskomptetanse.

Klikk her for å lese hele høringssvaret til NLF.

Les også:
Sjåfør som "kjører på regning"; er nå det så smart?