Et forslag som vil gi fagforeninger mulighet til å gå til søksmål mot bedrifter som driver ulovlig innleie av vikarer, har skapt debatt. Forslaget var på høring fra Arbeidsdepartementet tidligere i år, og hensikten med denne endringen i arbeidsmiljøloven er å bekjempe sosial dumping. Arbeidsdepartementet akter å innføre forslaget, selv om det har kommet kritikk og motargumenter fra flere hold. Både Justisdepartementet og Advokatforeningens lovutvalg var sitert i Aftenposten denne helga. De advarer mot å utvide søksmålsretten på denne måten.

NLF svarte på høringssforslaget i februar.I motsetning til andre arbeidsgiverforeninger, stiller forbundet seg positiv til forslaget. NLF mener at en slik lovendring kan bidra til at det vil avdekkes flere tilfeller av ulovlig bruk av innleid arbeidskraft. Forslaget til Arbeidsdepartementet går imidlertid ikke langt nok: Det bør også gjelde for arbeidsgiverorganisasjoner, og det bør gjelde for fagforeninger eller forbund som ikke nødvendigvis har medlemmer i den bedriften som det anlegges søksmål mot.
– Vi er nødt til å ha et verktøy som tillater oss å gå inn der vi ser sosial dumping. NLF vil sikre like konkurransevilkår, og utvidede fullmakter for både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene er et verktøy i denne kampen, uttaler direktør for næringspolitiske og juridiske spørsmål i NLF, Robert Aksnes.