Det var i år 2000, og Sverre Jan var med i den lokale arrangementskomiteen. Han skulle følge ledsagerne opp til fjellgarden. Stien dit opp er både bratt og kronglete og krever i alle fall gode sko. Dette ble det orientert om på forhånd. Før avmarsj fikk alle en tydelig melding om at de måtte være godt kledde og rustet til turen. – Vi var skeptiske og sa at alle også måtte være i brukbar fysisk form. Enkelte oppfylte nok ikke disse kravene.
– Halvveis oppe til Skageflå valgte sju-åtte stykker å stoppe. Da hovedtroppen var på toppen, ble vi enige om at jeg skulle springe fort ned igjen og geleide resten av gruppen til båten.
– Vi gikk en bratt sti på tvers i terrenget. Plutselig – uten forvarsel – mistet en dansk kvinne fotgrepet og rullet nedover i stor fart. Med det samme tenkte jeg at dette aldri kunne gå bra, men jeg måtte prøve. Jeg stupte etter henne nedover småskogen. Trærne la seg og jeg fikk noen sår på beina uten å merke det. Samtidig kunne jeg holde meg litt fast i trærne.
– Kvinnen rullet i hvert fall 20 meter før hun stoppet mindre enn fem meter før stupet. Der var det en berghammer – 15 meter rett ned. Resultatet hvis hun hadde fortsatt, er jeg ikke et sekund i tvil om, sier Sverre-Jan.
Han klarte å komme seg rundt på nedsiden av kvinnen og sikre henne. Det ble ropt etter hjelp. Så kom to andre menn som var med på turen til stedet. De klarte med noen kraftanstrengelser å få kvinnen i sikkerhet. Turen ned til båten ble en ny tøff oppgave; det var en kraftig kvinne som hadde både brukket foten og flere ribbein. Det var ikke mulig å komme til med helikopter eller motorisert hjelp. Mannfolka som skulle være med damene på hyggetur, måtte ta den strabasiøse jobbenmen det endte bra til slutt. Og etter 13 år har Sverre-Jan Rønneberg endelig blitt hedret for sin fine innsats.

Sverre-Jan er daglig leder i Stranda Anleggsservice og ble valgt inn i fylkesstyret i 2002 og forbundsstyret i 2006. Han har i mer enn 15 år vært lokalavdelingsleder i Indre Storfjord Lastebileierforening.
Les mer om Carnegies heltefond her: