Statistisk sentralbyrå har nylig offentliggjort tallene for godstransport på vei i 3. kvartal 2012. Disse viser en svak nedgang i mengden gods som blir transportert på vei, sammenlignet med samme periode i 2011. Statstikken viser imidlertid en gledelig nyhet for NLF og medlemmene:
– Leietransporten tar markedsandeler fra egentransporten, og har en økning på 17 prosent i godsmengde, mot 26,6 prosent nedgang i egentransporten, sier økonomisk rådgiver i NLF, Ivar Goderstad.
– Det er første gang på lenge at vi ser et så markert skille mellom utviklingen i leietransport og egentransport.

Disse tallene er en liten opptur etter at salgstallene for tunge kjøretøy i Europa, og NLFs konjunkturundersøkelse for 2102, ga grunn til å tro at de fleste nyinvesteringer i transportmateriell i fjor kom fra egentransporten.

Hva økningen i markedsandeler skyldes, er det vanskelig å si noe om, men det betyr i alle fall at oppdragsmengden for leietransporten er i positiv utvikling.
– At den totale mengden god fraktet med lastebil går ned, skyldes et generelt lavere forbruk, og dermed blir det mindre gods å frakte, forklarer Goderstad.
– Folk er fremdeles mer forsiktige med forbruket der ute, enn de var før finanskrisen.

Klikk her for å se tallene som sammenligner leietransporten med egentransporten.