Etter tips fra tollvesenet ved Svinesund, sjekket politiet en polsk varebil ved Rygge lufthavn i Østfold søndag morgen. Bilen viste seg å være overlastet med alkohol. Politiet sjekket til sammen 14 varebiler – alle polske og i samme følge – og avdekket de et rekordbeslag av alkohol og sigaretter. Fem personer ble pågrepet, mens en del førere og passasjerer rømte til fots fra stoppede biler som ennå ikke var blitt kontrollert. Tollvesenet mener dette er snakk om organisert kriminialitet, skriver NRK.

Om smuglervarene kommer inn i landet med lastebil, varebil eller personbil er i denne sammenhengen uvesentlig for NLF. Poenget er at det norske veinettet er en korridor til kriminalitet, og smugling og ulovlige transporter av forskjellig art vil fortsette å øke i omfang så lenge kontroll ikke blir prioritert.
– Myndighetene må se alvoret i utviklingen og bevilge betydelige ressurser til økt kontroll. Det er bare sånn vi kan bekjempe den økende kriminialtieten over grensene, sier adm. direktør Geir A. Mo.

Det er flere eksempler på økende smulgeraktivitet fra media den siste tiden:

Politiet sier det er for tidlig å vite om det er noen sammenheng med avsløringen på Rygge, etter at de pågrep tre polske menn i Buskerud i dag, torsdag 15. april. Politiet jakter fremdeles på to andre menn. De satt i varebilen der de tre ble pågrepet. Bilen var i følge med to andre biler, som alle var fulle av kjøtt, sprit og tobakk, skriver VG.

Ti polske menn ble dømt til fengsel for å ha smuglet alkohol og sigaretter. Halden tingrett mener mennene har hatt smugling som fulltidsjobb, skrev NRK Østfold 9. april.