I forbindelse med at Stortingets Transport- og kommunikasjonskomite i avga sin innstilling til Nasjonal transportplan tirsdag, har Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre kommet med en felles uttalelse som trekker frem sakene de er enige om. Opposisjonspartiene understreker at enigheten dem i mellom har vokst og at de helt enige om i underkant av 30 punkter i NTP. Det er mer enn en dobling sammenlignet med da forrige NTP ble behandlet. "En gjennomføring av alle punktene vil innebære viktige endringer og moderniseringsgrep når det gjelder åpning for mer konkurranse, organisering og effektivisering innenfor veg-, jernbane-, fly og sjøtransportsektoren." står det i en pressemelding sendt ut av Stortinget.
NLF er fornøyd med at det fra opposisjonens side er enighet om å bruke mer penger på samferdsel og veier. Det er også bra at de ønsker en nasjonal motorveiplan. Det har NLF etterlyst i form av en mer overordnet planlegging, der staten sier klarere fra hvor veien skal gå, bokstavelig talt.
- Imidlertid ser vi at de store spørsmålene om finansering ikke er løst mellom partiene og at det heller ikke sier noe om den totale ramme. Her vet vi jo at forskjellen mellom for eksempel Høyre og FrP tilsvarer en hel NTP i kroner. Spørsmålet om bompengefinansiering er heller ikke avklart, ei heller om omfanget skal økes eller reduseres i forhold til dagens situasjon, påpeker administrerende direktør Geir A. Mo.
- VI er glade for at de vil bygge E39 enda mer sammenhengende enn i dag, men savner klare signaler på om de vil prioritere vei foran fjordkrysninger, slik NLF har krevd. Vi savner også klare signaler om å ta igjen det enorme etterslepet på vedlikeholdet av så vel statlige som fylkeskommunale veier. Her hadde vi forventet at opposisjonspartiene hadde vært mer samstemte, avslutter Mo.

En komplett liste med alle de forslagene partiene er enige om vil bli publisert i innstillingen til NTP. Den ligger på Stortingets nettsider, her.