Bruk av alkolås i kjøretøyer øker. I Sverige har 2/3 av alle svenske kommuner stilt krav om alkolås ved skoletransport og i Finland ble det krav om alkolås ved all skoletransport fra august 2011, melder Statens vegvesen. I november 2012 la Dansk Folkeparti frem et forslag om å kreve alkolås i alle fabrikknye biler fra 1. januar 2015, og kan med det bli første land som innfører lovpåbud om alkolås.

Nå går Statens vegvesen ut og oppfordrer norske kommuner og fylkeskommuner om å kreve alkolås i forbindelse med persontransport.
– Norge er langt fremme innen trafikksikkerhetsarbeid generelt, men når det gjelder alkolås må vi se oss grundig slått av både svenskene og finnene. Statens vegvesens egne ulykkesanalyser viser at rus er en avgjørende faktor i 20 prosent av alle dødsulykker. Det er en stor utfordring å redusere disse ulykkene og alkolås er et skritt i riktig retning. Derfor bør vi ha som mål å ta igjen svenskene så fort som mulig, sier senioringeniør i Statens vegvesen, Anne Beate Budalen, i en pressemelding.

Vegvesenet sender derfor ut en veileder til alle norske kommuner og fylkeskommuner i disse dager, med informasjon om hvorfor og hvordan transportører skal anskaffe og bruke alkolås.