Denne helga var nok et eksempel på behovet for strengere kontroll av utenlandske vogntog på norske vinterveier, for å luke ut de trafikkfarlige og dårlig skodde kjøretøyene. Dette er noe NLF har krevd i lang tid.

Artikler og notiser i media vitner om kaos på veiene, spesielt fredag. Fra nord til sør fortelles det om køer, utforkjøringer og kollisjoner. Spesielt ille ser det ut til å ha vært på Sørlandet, noe NLFs regionssjef for fylkene Rogland, Aust- og Vest-Agder kan bekrefte:
– Det er fjerde-femte helga bare denne vinteren at det har vært slik, forteller Reidar Retterholt.
– Vegvesenet selv har gått ut og uttalt at det blir kaos på veiene her om det faller 0,5 centimeter med snø. Da er det helt utrolig at det skal 6 centimeter til før det er krav til brøyting. Lastebiler med "norsk" akselløft klarer å kjøre på slike forhold, men ikke to-akslede, utenlandske vogntog. Det hjelper ikke om de har kjettinger, heller. Det eneste som nytter under slike forhold er at de dårlig rustede vogntogene står stille til veien er skikkelig ryddet for snø, understreker Retterholt.

Noen eksempler fra trafikken rundt om i landet på fredag:
En polsk semitrailer kjørte seg fast på ved Glassverket, mens et annet østeuropeisk vogntog med dårlige dekk sto fast i Hurum, meldte Drammens Tidende.

Vogntoget var ikke skodd for forholdene og blokkerte E6 nord for Grong, skrev Adresseavisa.
Flere vogntog har satt seg fast på E18 og E39, det er flest utenlandske vogntog som skaper problemer. Vegvesenet uttalte samtidig til TV2 at folk burde holde seg unna veiene til de fikk brøytet og saltet skikkelg.
En vogntogsjåfør hadde englevakt da det østeuropeisk-registrerte vogntoget hans smalt i autovernet to ganger på E18 Farsjøbrua, skrev Kragerø Blad Vestmar.
Et utenlandsk vogntog "sakset" seg da det mistet kontroll på det glatte føret, og skapte stor kø på E18 forbid Kragerø, skrev Telemarksavisa.

Polsk semitrailer står fast i Drammen og østeuropeisk vogntog står fast i Klokkarstua,skrev Drammens Tidende ut på ettermiddagen.
Fredag klokken 21.30 var det kaos på Nulandsbakken igjen, da en dårlig skodd, utenlandsk lastebil ikke kom seg opp bakken, og begynte å rygge nedover, skrev Avisen Agder.

Et utenlandsk vogntog korket trafikken på E39 da det fikk problemer med å ta seg over bakketoppen ved Giskedalskilen, skrev Lindesnes avis.