Historien om polakken som ble blokkert av en gjeng lastebilsjåfører på Oppdal søndag kveld er trolig mer tragisk enn kriminell.

Diesel på asfalten
Det var lastebileier Knut Bjerkaker på Oppdal som søndag kveld oppdaget dieselsøl på asfalten under en parkert trailer. I løpet av kort tid samlet sju-åtte lastebilsjåfører seg og sørget for å stenge traileren inne slik at han ikke skulle stikke av.

Bjerkaker så også en litauisk registrert kassebil som stakk av i stor fart da han oppsøkte karene.

Fotgjengere varsler også
Kassebilen forlot stedet raskt, og klokka 21.46 mottok politiet melding fra et par på spasertur i Oppdal sentrum om at en hvit kassebil hadde kjørt så fort over en fartshump at bakdøra hadde åpnet seg. Da ramlet dieselkanner og utstyr for å tappe diesel ut av bilen, skriver adressa.no

Den polskregistrerte lastebilen hadde to dieseltanker, med til sammen plass til cirka 1.600 liter. Det, og dieselsølet, gjorde Bjerkåker mistenksom, og varslet derfor politiet.

Tatt i arrest
Lensmannskontoret på Oppdal er som mange andre tilsvarende kontorer minimalt bemannet, og kunne ikke rykke ut før mandag morgen. Lastebilsjåføren kom jo ingen vei, i og med at konteinere og traller sperret ham fra å komme videre.

Polakken ble pågrepet, og satt i lensmannskontorets arrest før han ble avhørt. Vogntoget ble også beslaglagt.

Stjal fra arbeidsgiveren
Det som kunne se ut som omsetning av store mengder stjålet diesel hadde en annen forklaring.

– Lastebilsjåføren har forklart at han tidligere hadde lånt bort 20-30 liter diesel til en kollega som han hadde fått tilbake. I tillegg hadde han solgt 50 liter diesel for 500 kroner til føreren av den hvite kassevognen, forteller politiførstebetjent Per Christiansen ved Oppdal lensmannskontor til lastebil.no

Politiet fant bevis på at dieselpumpen var skrudd løs, og løftet opp slik at en slange kunne tres ned i tanken og at diesel kunne tappes av.

LES OGSÅ: Tatt med kanne og slange

Internasjonal transport
Det polske kjøretøyet hadde lastet i Italia og skulle levere gods til en kunde på Oppdal. Speditøren holder til i Østerrike.

– Gjennom speditøren i Østerrike har vi fått kontakt med den polske lastebileieren. Etter det jeg forstår har sjåføren allerede mistet jobben for å ha stjålet diesel fra sin egen arbeidsgiver, forklarer førstebetjent Christiansen.

Mottakeren av godset på Oppdal er heller ikke i godt humør. De fikk jo lasten ett døgn senere enn forventet.

– Godsmottakeren skal ha gitt beskjed om at de ikke ønsker videre samarbeid med denne transportøren, legger han til.

Trange kår
Dette er nok en sak som på mange måter handler om sosial dumping.

– Sjåføren har gjort et forsøk på å spe på inntekten, som sikkert ikke er all verden, sier Per Christiansen.

Han fester lit til polakkens forklaring, og nå må sjåføren vente et forelegg fra norsk politi. Det må i tillegg føreren av kassevognen som også er pågrepet. Hvor mye det er snakk om er ikke avgjort av politiets jurister ennå.

Ikke selvtekt
Oppdal lensmannskontor ser ikke på lastebilsjåførenes aksjon som selvtekt eller ulovlig på noen måte.

– De ringte politiet umiddelbart og har ikke gjort seg skyldig i noe straffbart. Alt har foregått i rolige former, forteller Christiansen.

– Dette er et god eksempel på at NLFs dieselalarm bør anskaffes av flere, sier administrerende direktør Geir A. Mo.