I fjor registrerte forsikringsselskapet If 123 ansvarsskader med russebiler og -busser. Året før var tallet 102 skader.

Vær forsiktig
– Vi oppfordrer all russ til å vise forsiktighet i tiden fram mot 17. mai, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Erstatningsutbetalingene i fjor ble 1,6 millioner kroner, mot rundt 1,1 million kroner i 2012. De registrerte skadene fordeler seg på 113 russebiler og 10 russebusser. Ti av disse skadene var personskader.

SE VIDEO: Russepresident krasjet i 70 km/t - med vilje

Høy risiko
I likhet med andre forsikringsselskaper, tilbyr ikke If kaskoforsikringer til russekjøretøy.

– Risikoen er så høy at prisen for en kaskoforsikring ville bli så dyr at noen neppe ville kjøpt den, sier Clementz.

If har imidlertid laget en russebilforsikring som i tillegg til den lovpålagte ansvarsforsikringen også inneholder en ulykkesforsikring for fører og passasjerer.

Trygge sjåfør
Personskadeforbundet LTN og If samarbeider for å gjøre russefeiringen sikrere ved å tilby støtte til å leie inn sikre sjåfører til russekjøretøyene.

– Vi ønsker at russen skal få feire og hygge seg under mest mulig trygge forhold og fortsetter derfor den økonomiske støtteordningen «Ticket to ride». Russen må fylle ut et enkelt skjema som er en standardavtale mellom den enkelte russebileier og Personskadeforbundet. I avtalen forplikter eieren av bilen seg til å overholde trafikklovens bestemmelser i russetiden, sier generalsekretær Ingeborg Dahl-Hilstad i Personskadeforbundet LTN.
Den innleide sjåføren må ha hatt førerkort i minst fem år.

Skulle hjelpe – mistet lappen
Det er likevel krevende å være innleid sjåfør, og dermed ha ansvaret for både kjøretøy og passasjerer. Det er ikke uvanlig at det blir flere personer i bil/buss enn det som er tillatt, og det kan være vanskelig å si nei til en sliten russ som ikke kommer seg hjem i sene nattetimer.
Det fikk to innleide buss-sjåfører erfare sist helg. Bussene de kjørte hadde dobbelt så mange passasjerer som tillatt, og dermed røk førerkortet på begge to.

.

ANDRE SAKER:

Nattestenging på E134

Nytt rekkverk ved Tigerplassen Bru (Rv. 17)

Dyrere drivstoff med FrP-Siv

Sju ferjer over Oslofjorden?

Bru blir gratis neste år

Utenlandsk semi i fjellveggen

Tatt for ulovlig kabotasje fire ganger

Trenger flere alternativ for Fv. 17

Monsterlastebil til Oppdal

Latvier tatt med falsk førerkort

VIDEO: Slik så det ut under skrekk-lastebilen