Nå ber NLF samferdselministeren rydde opp.

 – Vi godtar ikke forskjellsbehandling og svindel lenger. Nå er det slutt på tålmodigheten, sier en forarget administrerende direktør Geir A. Mo.

Aksjonerer
Fredag aksjoner NLF foran Stortinget med klar beskjed til både statsråd, regjering og Stortinget om at de ikke lenger kan hale ut tiden og tyne en hel næring som allerede sliter med å få endene til å møtes.

– Den politisk bombrikke-somlingen har allerede kostet nok. Den fører til stor urettferdighet i transportmarkedet fordi mange utenlandske transportører gir blaffen i å betalebøter, gebyrer og bomavgifter, tordner en kampklar NLF-sjef.

Ekstrem forskjellsbehandling
NLF frykter at den norske lovlydigheten kan være på vei ut hvis ikke politikerne ikke sørger for like konkurransevilkår. Å kjøre tur/retur Oslo–Bergen med lastebil koster nesten 2.000 kroner i bompenger. For en norsk transportør utgjør bomkostnadene for en slik tur over 11 prosent av totalkostnadene.

– Dropper man å betale bompenger, er det ikke noe problem for en øst-europeisk useriøs transportør å utføre et transportoppdrag atskillig billigere enn det norske transportører kan tilby, sier Geir A. Mo.

– Det er i en bransje som allerede er veldig presset, og som sitter igjen med bare to til tre kroner på hundrelappen, presiserer NLF-sjefen.

Gjentatte løftebrudd
I over sju år har ulike statsråder og regjeringer lovet at forhåndsbetalt bombrikke for alle skal innføres, men ingenting har skjedd.

– Politikerne må forklare hvorfor kravet til lovlydighet gjennom bompengebetaling bare skal gjelde norske næringsdrivende, og ikke utenlandske transportører, sier en forarget Geir A. Mo.

– Vi finner oss ikke lenger i forskjellsbehandlingen. NLF sier ja til konkurranse, men på like vilkår. Det må kreves at alle som kjører på norske veier skal betale for seg, og forhåndsbetalt bombrikke er løsningen. Det må på plass straks, hvis ikke må bransjen vise muskler, fastslår han.

En næring i harnisk
Det er nærmest en hel næring i opprør.

–  Både Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og Yrkestrafikkforbundet (YTF) støtter vår aksjon i morgen. Det er veldig bra og svært gledelig, sier  Geir A. Mo som håper på mye folk foran Stortinget fredag.

Statssekretær Bård Hoksrud stiller opp og møter «aksjonistene» på vegne av samferdselsdepartementet, mens minister Ketil Solvik-Olsen istedet har valgt å åpne Åsta Bru på riksveg 3 i Hedmark.

FÅTT NOK: Geir A. Mo forteller at hele næringen har fått nok. Foto: Stig Odenrud FÅTT NOK: Geir A. Mo forteller at hele næringen har fått nok. Foto: Stig Odenrud

Burde vært avklart
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) innrømmet at dette har tatt alt for lang tid da han gjestet NLFs landsmøte i sommer.
Det var mange som regnet med at ministeren serverte løsningen og innføringen av bombrikke-kampen akkurat på dette landsmøtet. Han lovet riktignok en bombrikke, men uten at innkrevingen av bøter, bomavgifter og andre forhold var sikret. Mange i NLF ble skuffet. Svært skuffet.

– Uten en forhåndsbetalt løsning eller garanti på annen måte kan dere bare fortsette å sende regning på regning til Polen og Litauen. Brikken må på plass, men da må det være sikkerhet for betaling av bøter og bommer, sa en skuffet NLF-sjef Geir A. Mo fast etter at ministeren ikke innfridde forventingene.

– Vi fant ikke gode nok formuleringer, forklarte Solvik-Olsen i juni og uttrykte også frykt for at EØS-avtalen skulle sette en stopper for planene.

Det avviste Michael Nielsen i International Transport Road Union (IRU) kontant overfor ministeren i samme møte, og sa at det det heller er tvert imot.

Se videoinnslag fra Landsmøtet her.

Likebehandling
Solvik-Olsen ga klart uttrykk for at det er realt med konkurranse, men at den må foregå på like vilkår. En rekke av NLFs landsmøte-delegater lurte derfor på om også de kunne gi blaffen i å betale bøter, vektgebyr og bomavgifter slik som mange utenlandske aktører. Da ble konkurransen lik, mente NLFs transportører.

OPPHAV: Ketil Solvik-Olsen minnet NLFs landsmøtedelegater om at han er vokst opp i en tankbil, og ikke på et traktorsete ved å vise dette bildet under sitt foredrag på NLFs landsmøte i sommer. Så langt har det betydd liten forskjell. OPPHAV: Ketil Solvik-Olsen minnet NLFs landsmøtedelegater om at han er vokst opp i en tankbil, og ikke på et traktorsete ved å vise dette bildet under sitt foredrag på NLFs landsmøte i sommer. Så langt har det betydd liten forskjell.

.

Dette koster det i bomavgifter for tunge kjøretøy

Broer/tunneler Pris
Svinesundforbindelsen, Østfold 100,00
Sykkylvsbrua, Møre og Romsdal 105,00
Bømlopakken 130,00
Oslofjordtunnelen, Akershus/Buskerud 130,00
Sokna-Ørgenvika 175,00
Jondalstunnelen 200,00
Atlanterhavstunnelen, M og Rom. 400,00
Finnøytunnelen, Rogaland  590,00
Hardangerbrua 600,00

.

Veier (Tur/retur)

E6  
Oslo-Halden 185,00
Oslo-Hamar 321,00
Oslo-Trondheim 537,00
Trondheim-Bodø 308,00
E18  
Oslo-Kristiansand 527,50
Oslo-Ørje 293,00
E39  
Kristiansand-Stavanger 228,00
Stavanger-Bergen 198,00
Bergen-Trondheim 388,00
E134/E18  
Oslo-Haugesund 443,50
Rv7/E18  
Oslo-Bergen 1 958,50
E16/E18   
Oslo-Bergen 411,50

.

Bomringer

 
Oslo 93,00
Tønsberg 30,00
Kristiansand 42,00
Nord-Jæren 50,00
Haugalandet 24,00
Bergen 50,00
Namsos 36,00
Trondheim  100,00