Mens nederlenderne tester ut en tilsvarende maling nå, har et lite Hokksund-firma et forsprang.   

Tennes av lys
Malingen aktiveres og reflekteres av både sollys og lys fra bilene. Den kan blandes på ulikt vis slik at den kan tilpasses selv de mørkeste tunneler.
Det er knapt fire år siden SurfaProducts Skandinavia sikret seg importen av denne malingen og impregneringen fra Hellas. De greske produktene er vannbaserte og markedsføres som miljøvennlige, slitesterke og framstilt ved bruk av avansert nanoteknologi.

LES OGSÅ: Skjøt gresk gullkalv som lyser i mørket

Helt tilfeldig
Selv om de sikret seg eneimporten til Skandinavia og Polen med vitende og vilje, var det en tilfeldighet at de oppdaget bruksområdene på malingen.

– Vi leste om et selskap i Nederland som var i ferd med å utvikle miljøvennlig selvlysende veimaling. Men, dette har jo vi allerede, tenkte jeg og kontaktet veivesenet.
– Vi har et testprosjekt i en tunnel i Suldal, og selv om dette er et nisjeprodukt nå så ser jeg at dette kan få enda større fart på butikken, legger han til.

Det er snakk om å male tunnelveggene med selvlysende maling tre meter opp på veggene, samt merking i veibanen.

Skandinavia og Polen
For to år siden gikk den første traileren med produkter til Polen. I tillegg er de allerede etablert med eget selskap i Danmark og Sverige.

– Vi har vært heldige og har allerede avtaler med mange store byggevarekjeder, entreprenører og Statens vegvesen, sier Husvær og Frivoll.