Natt til 31. august ble traileren til Hagens Transport stjålet fra en parkeringsplass på Hamar. Et par dager senere ble den observert i svenske Charlottenberg.
Det bekrefter politibetjent Thomas Svalheim ved Hamar politistasjon til lastebil.no nå.

To timer til Sverige
Det er ikke første gang et norsk vogntog blir stjålet i Norge for så å bli kjørt ut av landet så fort som mulig. Hedmark fylke er nærmest et eldorado for slike «flyktninger». I alt er det mellom 20 og 30 steder der det er mulig å krysse riksgrensen til søta bror, de fleste av dem er ikke overvåket. Ikke alle grenseovergangene er riktignok egnet for vogntog, men den mest sannsynlige ruten ut av landet fra Hamar er over Magnor og inn til Charlottenberg.  
Fra Hamar til Charlottenberg er det 145 kilometer, og med normal marsjfart tar det cirka to timer å komme seg til Sverige fra Hamar.

LES OGSÅ: Stjålet

Faksimile fra lastebil.no 31. august 2014. Faksimile fra lastebil.no 31. august 2014.

Observert av vitne
Ifølge politibetjent Svalheim på Hamar var det en person i Charlottenberg som hadde sett vogntoget der og varslet svensk politi. Svenskene varslet videre til Norge og Hamar, som igjen ba om svensk bistand til å sjekke ut tipset.

– Da svensk politi kom til stedet fant de ingenting, forteller Svalheim.

Han vet ikke om det beror på feil informasjon, men formoder at vogntoget allerede hadde forduftet.

Kjent rute
Ifølge Svalheim er det ikke uvanlig at stjålne biler og vogntog blir fraktet ut raskeste vei fra Norge, og i retning Baltikum. Hvis dette har skjedd med Hagens vogntog tok det knapt fem timer å kjøre den 400 kilometer lange strekningen fra Charlottenberg og til Stockholm.
I Stockholm er muligheten mange, og hvis den baltiske teorien stemmer, tar det bare ytterligere 15-20 timer før Riga eller Tallin er nådd.
Det betyr at det med god planlegging fra tyvenes side er mulig å komme seg fra Hamar til Baltikum på omtrent ett døgn.

«Alle» er varslet
Selv om politiet på Hamar varslet både grenseoverganger og tollsteder raskt så tok det tid før tyveriet ble kjent gjennom media. Først søndag ettermiddag/kveld ble de første sakene publisert på en rekke nettaviser, og nyheten om tyveriet spredte seg svært raskt.
NLF la ut en sak om tyveriet om kvelden søndag 31. august og spredte den samtidig til en rekke andre sosiale medier i hele Skandinavia. Det samme gjorde en rekke andre lastebil-venner.
I løpet av bare et par timer hadde over 200.000 personer via lastebil.no fått med seg tyveriet, men det kunne likevel ha vært for sent. Da kunne vogntoget for lengst vært langt ute i Baltisk farvann med kurs mot Riga eller Tallin.

LES OGSÅ: Sporløst forsvunnet

Faksimile fra lastebil.no 17. september 2014. Faksimile fra lastebil.no 17. september 2014.

Etterforsker fortsatt
Politiet har sikret seg noen spor. Hva disse sporene er vil ikke politibetjenten på Hamar konkretisere. Det er kjent at det ble begått hærverk på flere andre kjøretøy som sto parkert på samme område som Hagens lastebil. Dersom det finnes spor som fingeravtrykk eller DNA etter dette, kan det være mulig å identifisere de som står bak. Forutsetningen for en rask oppklaring er likevel at fingeravtrykket eller DNA-profilen er registrert i politiets databaser.

– Vi har ikke gitt opp, og etterforsker saken fortsatt, forsikrer Thomas Svalheim.

Dersom de spor de har ikke fører fram, eller at det dukker opp nye tips, kan saken fort bli henlagt som uoppklart.

– Jeg kan ikke si hvor lang tid det vil ta før vi vurderer det, men det er riktig at vi er avhengige av konkrete spor, avslutter han.