Sju av ti syklister har opplevd truende og aggressiv bilister, mens tre av ti bilister har opplevd at syklister aktivt hindrer dem i å kjøre forbi.

- Vi ønsker rett og slett mer folkeskikk i trafikken, sier prosjektleder Signe Gunn Myre i Statens vegvesen.

Samspill
Målet for « Del veien»-kampanjen er å bidra til å få ned konfliktnivået og forebygge ulykker. Kampanjen peker ikke på syndebukker og fordeler skyld, men viser fram løsninger.

 - Mange legger fra seg vanlig høflighet når de setter seg bak rattet eller sykkelstyret. Folk oppfører seg på en måte i trafikken som de aldri ville gjort i andre situasjoner. Vi ønsker å peke på det barnslige og absurde som ofte oppstår i konflikter mellom syklister og bilister, sier Myre.

LES OGSÅ: VIL HA VOGNTOGSJÅFØR VEKK FRA VEIEN

Relansering
Vegvesenet relanserer «Del veien» med nye filmsnutter beregnet på sosiale medier. De tar for seg fenomen blant syklister og bilister som spruting, tuting, pressing og sperring.

En undersøkelse blant 5.200 syklister og bilister viser at det syklister er mest redd for, er biler som sneier altfor nærme. Bilister på sin side syns det aller mest irriterende er å bli liggende bak syklister som sperrer vegen. Dette resulterer i aggressiv oppførsel fra begge parter.

Må dele
Både syklister og bilister har samme rettigheter til vegen, men også samme plikter. De må regne med å dele på vegen.

- Vi skal fortsette å bygge separate sykkelanlegg, men vi kan ikke bygge oss ut av alle situasjoner. Sykkelvegen krysser veger og avkjørsler, og treningssyklister må bruke landevegen. Gang- og sykkelvegene er beregnet for skolebarn og andre som er ute på en rolig tur. De er ikke bygd for så rask fart som treningssyklistene holder, sier Myre.

Thor i front
Thor Hushovd er fortsatt frontfigur for «Del veien», som ble lansert i fjor. Sykkelproffen er gjennomgangsfigur i TV-reklamen – og vil bidra aktivt til å spre kampanjens budskap og de nye filmene gjennom sosiale medier.

- Dette er en god og viktig sak for meg både som syklist og bilist. Jeg har selv vært i mange av de situasjonene som skaper kluss i trafikken. Jeg er avhengig av et godt samspill med bilistene når jeg er ute på veien og bilistene med meg, sier Hushovd.

ANDRE SAKER:

Trollstigen åpner fredag

Advarte mot krysset for to år siden

Kostbar overlast

- Skal ta jukserne

Trolig bomavgift i Harstad

Tatt med ugyldig løyve

Unika lastebilar för bettre miljö

Tunge doninger på Gardermoen