Dette kommer frem etter at VG har lest og satt vegvesenets hemmeligholdte ulykkesrapporter på dagsorden. Tallene gjelder perioden 2005 til 2012.

Det er SVVs ulykkesgruppe (UAG) har kommet til denne oppsiktsvekkende konklusjonen, og det skal vanskelig gjøres ikke å legge merke til VGs avsløring, som utover dagen har fått kraftig etterspill og stadig fornyet oppmerksomhet. Blant annet har samferdselsministeren sendt ut en pressemelding hvor han nå ber Vegdirektoratet om å ta kontakt med alle involverte parter med et mål om å komme frem til åpenhet i forbindelse med fremtidig praksis.

Gammelt nytt 

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen presiserer også at Fremskrittspartiets Bård Hoksrud tok opp dette temaet med spørsmål til daværende Samferdselsminister Navarsete så tidlig som i 2007. I svaret til Stortinget ble det sagt at det skulle tas sikte på at materialet skulle gjøres mer tilgjengelig, sier Solvik-Olsen.

– Det er viktig at de som har behov for informasjonen får tilgang til den, og dette gjelder ikke minst dem som har mistet sine kjære i tragiske ulykker, sier Samferdselsministeren i pressemeldingen.

Tragiske dødsulykker

VG kan blant annet fortelle om en frontkollisjon med et vogntog, der UAGs rapport beskriver ulykkesforløpet med at personbilen fikk en sleng etter at denne kom utenfor en alt for høy asfaltkant. Vegkanten var på mellom syv og tolv centimeter der maks grense var tre centimeter.

Mot offentliggjøring 

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen har noe forståelse for at etterlatte trenger å vite hva som har skjedd i forbindelse med en dødsulykke, men mener det er av vesentlig betydning for SVV at de forskjellige ulykkene beskrives i usladdet versjon til internt bruk.

Det vises også til eventuelle erstatningsansvar og dommer i forbindelse med trafikkulykker. VG skriver at i de 14 rapportene hvor veiforhold var en avgjørende grunn for at liv gikk tapt, nevnes årsaker som hull i veien, dårlig skilting og rasulykker hvor veien burde vært stengt i forkant.

VG: Vegvesenet hemmeligholder ulykkesrapporter for de etterlatte 

VG: Rapportene kunne fått konsekvenser for straffeutmålingen

VG: Solvik-Olsen mener Navarsete ikke fulgte opp

VG: De hemmeligholdte rapportene