En analyse If har utført av skadestatistikken for mai 2013, viser at det var 50 prosent flere bilskader 15. og 16. mai enn snittet for resten av mai måned.

Fra bak
Påkjørsel bakfra, rygging på annet kjøretøy og påkjørsel av parkert kjøretøy er de hyppigste kollisjonsuhellene, og det er en betydelig økning blant disse de to dagene før 17. mai. Påkjørsel bakfra er helt tydelig den største risikofaktoren i trafikken 15. og 16. mai med en økning på
56 prosent, mens ryggeskader øker med 49 prosent og påkjørsel parkert kjøretøy med 12 prosent.

Klart mønster
-  Vi har to år på rad analysert skadeomfanget i trafikken dagene før 17. mai, og vi ser helt tydelig et mønster i at det er betydelig høyere risiko for kollisjoner de to dagene før 17. mai. Tidligere har vi sett at uken før jul er svært ulykkesbelastet, men nå peker også dagene før 17. mai seg tydelig ut, spesielt 15. og 16. mai, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Vennesland mener skadeøkningen kan forklares med at ekstra mange bruker bil og er mye på farten dagene før 17. Mai.  I disse dagene er også mange biler med hengere på veiene.

Opprydning og forberedelser
- Etter vinterdvalen vil vi ha ting i orden til 17. mai. Vi rydder og feier, kjører til fyllinga og til hagesentrene for å kjøpe nye blomster til verandakasser og hager. Mange feirer nasjonaldagen med frokoster og lunsjer og Innkjøp til feiring av nasjonaldagen er det også, med strøm av biler til de store kjøpesentrene. I tillegg er det mange som kjører til hyttene sine for å gjøre dem sommerklare, sier Vennesland.

Forsikringsselskapet If fikk i 2013 innmeldt i snitt 124 bilskader pr dag i mai. 15. og 16. mai ble det innmeldt 181 og 182. Disse to dagene skiller seg klart ut med 50 prosent flere skader enn snittet resten av måneden.

Oppfordringen er enkel; kjør ekstra forsiktig før 17. mai.

.

ANDRE SAKER:

Døde etter frontkollisjon med lastebil

Smuglet 87 kilo hasj i lastebilen - ble frikjent

Ekstrem vekst i kjøreforbud

Dekket eksploderte - landet på jordet

AF kastet ut to leverandører – mistanke om snusk

Se bygging på rekordtid. Video 1Video 2