Forslaget er nå ute på høring, og fristen for tilbakemeldinger er 20. juni.

Hele høringen finner du her.

Somler ikke
Påbudet skal gjelde i perioden 15. november til 31. mars, det vil si i samme periode som dagens påbud om vinterdekk for motorvogn.

Gebyret for manglende vinterdekk er 750 kroner per dekk.

- Krav om vinterdekk på tunge tilhengere vil sikre tryggere ferdsel på norsk vinterføre. Målet er å ha dette klart neste vintersesong, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP).

Oppdrag fra departementet
I fjor økte minimumskravet til mønsterdybde på dekk på tunge kjøretøy til 5 mm. I tillegg kom det påbud om vinterdekk på tunge motorvogner. Vegdirektoratet foreslår nå på oppdrag fra Samferdselsdepartement påbud om vinterdekk også for tilhengere til bil over 3.500 kg.

Trafikksikkerhet viktig
Dårlig rustede vogntog har vært et hett tema også denne vinteren, og utekontrollen har vært travel med å håndheve de nye reglene. Kun 2 % av de kontrollerte motorvognene manglet de påbudte vinterdekkene.

– Vi oppfatter det som at det nye påbudet om vinterdekk er blitt godt kjent og etterfulgt, sier Jon Molnes, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

– Å få et påbud også for tilhenger vil være enda et skritt i riktig retning for å kunne ivareta tryggheten på vegene våre. 

Traktortilhengere er ifølge forslaget unntatt fra kravet om vinterdekk.

Proteksjonisme?
De fleste norskregistrerte kjøretøy tilfredsstiller allerede disse kravene, men teknisk rådgiver Rune Damm i NLF vet at dette likevel er kontroversielt i næringen.

- Dette vil utvilsomt ha en positiv innvirkning på trafikksikkerheten langs norske veier, men utenlandske transportører synes nok dette er like proteksjonistisk som kravet om kjettinger. Når dette innføres innebærer det at alle traller som skal kjøre på norsk vei må ha vinterdekk. Det kan skape utfordringer for flere norske selskaper og sjåfører som daglig trekker utenlandske traller som har sommerdekk, sier han.

Fakta:

  • Påbudet vil gjelde alle biler og tilhengere til biler over 3 500 kg.
  • Påbudet vil gjelde alle aksler, både på bil og tilhenger.
  • Påbudet vil gjelde i perioden 15. november til 31. mars.
  • Vinterdekk kan enten være piggdekk eller såkalte friksjonsdekk uten pigger.
  • Dekkene skal være spesielt merket med M+S, MS, M&S, M-S, «mud and snow», 3PMSF eller «3 peak mountain snowflake» og være særskilt framskilt for vinterkjøring.
  • Det er også krav til at dekk på tunge kjøretøy skal ha minimum 5 mm mønsterdybde i vintersesongen.

.

ANDRE SAKER:

Statens vegvesen advarer mot trafikktrøbbel i Bjørvika hele uken

Alvorlig skadd i frontkollisjon med lastebil

Her er listen over Norges mest og minst fornøyde bileiere

Økt risiko for trafikkulykker 15. og 16. mai