Vi når aldri den såkalte nullvisjonen, men det blir stadig færre dødsfall i trafikken. Ifølge Statistisk sentralbyrå har det for tiårsperioden 2005 – 2014 i gjennomsnitt omkommet 42 personer i løpet av årets tre første måneder, mot 25 personer i 2015.

Retningsgivende tall

Statistisk ble det i sum syv færre dødsfall i trafikken i løpet av utgangen av mars enn på tilsvarende tidspunkt i fjor. Vær og føreforhold samt mange andre tilfeldige omstendigheter kan gi varierende tall og statistikk fra måned til måned. Det er likevel optimisme i dette tallet når nedgangen fra ifjor til i år er på nær 30 prosent.   

Forbedringer

Ser vi bort fra varierende forhold og omstendigheter mener både Trygg Trafikk, NAF, Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen at personbilene blir sikrere år for år ettersom gjennomsnittsalderen på bilparken begynner å få betydning og at bilene har moderne førerhjelp og bedre sikkerhetsutstyr. Dessuten har det også effekt at flere ulykkesutsatte veistrekninger får midtdelere, og at det bygges nye veier, som er bedre og sikrere.   

Alder har betydning

I alt omkom ti personer i trafikken i mars 2015 (foreløpige tall fra politiet). Av disse var ni menn og én kvinne. Åtte var førere av bilene, mens én var passasjer. Én fotgjenger ble også drept i mars. Generelt er det en økning av eldre bilister på veiene. I mars omkom fem personer i alderen 65 år og oppover. Selv om tallene er lave er dette fem ganger flere enn i aldersgruppen 16 – 24 år

Her er mer fra SSB