– Vi er kjempefornøyde med resultatet. Vi ser at de aller fleste er godt rustet for vinterføret med godkjente vinterdekk, god mønsterdybde og kjettinger, sier avdelingsdirektør Frode Børstad i Statens vegvesen Region midt.

Oktober til mars
Statens vegvesens utekontrollører i Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag har sjekket 4 328 tunge kjøretøy i perioden fra og med oktober i fjor til og med mars i år. 231 fikk gebyr og 19 kjøreforbud.

Vinterdekk på henger
I fjor ble det påbudt med vinterdekk på drivende akslinger på motorvogn, og i år ble det også påbudt på tilhenger.

– De nye reglene og de mange kontrollene våre utekontrollører gjennomfører, har bidratt til at mange flere velger å kjøre med vinterdekk. Spesielt mange flere av de utenlandske kjøretøyene har nå vinterdekk etter at påbudet kom, sier Børstad.

Avansert teknikk i vente
I de neste årene vil det komme nye tekniske løsninger som gjør det enklere å målrette kontrollene i større grad. Vekt i vegbanen, kameraer og automatisk avlesning av skilt og søk i systemer vil hjelpe oss å kunne vinke inn de med overvekt og mangler, og la resten kjøre forbi kontrollen. 

– Statens vegvesen har fått et nytt datasystem hvor vi raskere kan søke opp når kjøretøyet og føreren sist ble kontrollert, slik at de kan slippe mange kontroller på kort tid. Det betyr at de som har hatt alt i orden ved tidligere kontroller, slipper stoppe hver gang det er kontroll, sier Børstad.