Påsken er høysesong for feriereiser, noe som gjør risikoen på vegene høyere. Mange familier og bilister skal ut på vegen, og ikke alle er like kjørevarme. Høytidshelgen er også en tid der «høytids-sjåførene» legger ut på langtur.

– Mange har det uforståelig travelt i påsketrafikken, sier direktør Marit Brandtsegg i Statens vegvesen.

God start i år

Marit Brandtsegg. Foto: Knut Opeide Marit Brandtsegg. Foto: Knut Opeide

Hittil i år har 25 mistet mennesker livet på norske veger. Det er selvfølgelig 25 for mange, men likevel sju færre enn første kvartal i fjor.

– Jeg er glad for at den positive nedgangen i ulykkesstatistikken. Jeg vil takke alle som har kjørt pent, som har tatt hensyn og som på andre måter har bidratt. Vi gjør hva vi kan gjennom gode veger og tydelig informasjon, men bilistene må også gjøre sitt, sier Brandtsegg.

Forbikjøringer
For høy hastighet, manglende bruk av bilbelte og hasardiøse forbikjøringer er typisk for påsketrafikken.  Det gir dramatisk større ulykkesrisiko både for seg selv og medtrafikanter.

– Mange av ulykkene skjer som en følge av forbikjøringer i tett trafikk. Disse kunne ha vært forhindret, sier vegvesen-direktøren.

Uerfaren sjåfør på ukjent veg
At mange som kjører på veger som de ikke er vant til å kjøre på gjør forbikjøringer ekstra farlig.

Halve Norge er på reisefot i påska. Ikke alle skal til fjells, men mange oppgir ifølge vegvesenet besøk til familie og venner som aktivitet i fridagene. Trøkket på hovedvegene vil være stort på de mest utsatte ut- og innfartsdagene.

Store kontraster
Påskeværet i mars og april er svært så uforutsigbart. Kontrastene er store i vårt langstrakte land. Det er fortsatt mye snø i fjellet og kalde netter kan gi morgenfrost og is i skyggepartier.

– Folk må være forberedt på det meste når det gjelder kjøre- og lysforhold, sier Marit Brandtsegg.