Tungtrafikken over den skrøpelige brua øker voldsomt.
På en­kelte ste­der er be­last­nin­gen 24 pro­sent mer det som blir reg­net som sik­kert.

Drammen Havn

Trafikken til Drammen Havn har økt, og vil øke ytterligere. For å komme dit er brua den foretrukne vegen. Nå kjører nærmere 2 500 kjøretøyer inn og ut av havna hver dag.

– Verdens største konteinerselskap Maersk har akkurat meddelt oss at de fortsetter med sine anløp til Holmen hver tirsdag på permanent basis. Det betyr ytterligere trafikk og godsmengder. Mye skal gå direkte over til jernbane, men nærtrafikk havner på trailere på de lokal vegene, sier assisterende havnedirektør Ivar Vannebo til Drammens Tidende.

I fjor kom det i underkant av 4 000 flere konteinere til havna i enn året før. Det ble totalt lastet og losset 35 000 containere. Havnedirektøren forventer tilsvarende vekst i år.

Advart for 18 år siden

I fjor avslørte avisen at det for 18 år si­den ble fast­slått at brua ikke tå­ler kjø­re­tøy som vei­er mer enn 50 tonn, og et mak­si­malt ak­sel­trykk på 10 tonn.
Det ble også gjort un­der­sø­kel­ser av br­uas bæ­re­ev­ne, og på en­kelte ste­der av brua var be­last­nin­gen 24 pro­sent over det som blir reg­net som sik­kert.

I en rap­por­t i ap­ril 2014 an­be­fal­te Ram­bøll på nytt at Hol­men­brua sten­ges for kjø­re­tøy over 32 tonn, og mak­si­malt ak­sel­trykk må set­tes til åtte tonn.

Sta­tens Vegvesen har likevel fått Veg­di­rek­to­ra­tets til­la­tel­se til at gren­sen på 50 tonn opp­rett­hol­des ut 2015.

Kaos og kollaps
Nå er det ikke slik at brua knekker sammen i morgen, men at noe må gjøres er det liten tvil om. Hvis tillatt totalvekt kuttes med 18 tonn betyr det tungtrafikken blir tvunget til å finne andre veger til og fra Drammen Havn. Uansett hvilken annen veg dette blir vil det få trafikkbildet i «Elvebyen» til å kollapse, og skape det komplette kaos. Se for deg en rekke vogntog gjennom bygatene i Drammen.  

Drammen havn tar imot hundrevis av elbilen Tesla S i disse dager. Bilene kommer i containere. Foto Drammen Havn Drammen havn tar imot hundrevis av elbilen Tesla S i disse dager. Bilene kommer i containere. Foto Drammen Havn

Bekymring i havna
– Vi er bekymret hvis det blir vektbegrensninger på dagens Holmen bru, sier Vannebo til avisen.

– Hvis akseltrykket på brua settes ned, må trafikken til havna gå over Bjørnstjerne Bjørnsons gate og Strømsøbrua, sier han.

Han frykter lange køer gjennom byen og trøbbel for havnevirksomheten, og mener at en ny bru er den eneste løsningen.
Det er det ikke satt av penger til nå, eller de nærmeste år.