Én person er nå anmeldt til politiet.

– Vi er svært fornøyd med at vegvesenet selv avslører jukset og at det blir slått hardt ned på, sier administrerende direktør Geir A. Mo i NLF. 

Tilsynssak
Statens vegvesen region sør startet en tilsynssak mot verkstedet i Vestfold etter å ha mottatt tips om fiktive kontroller. Til sammen 47 biler har blitt godkjent uten at det er gjort en vurdering av kontrollpunktene for de aktuelle kjøretøyene. I dialog med verkstedet er det avdekket at det har vært en utro tjener som har stått bak dette. Statens vegvesen Region sør har nå anmeldt vedkommende til politiet.

- Vi er svært alvorlig på dette. Dette er et alvorlig tillitsbrudd mot Statens vegvesen, samtidig som det utgjør en risiko for trafikksikkerheten, sier Einar Eskilt, seksjonssjef ved Tilsynsseksjonen i Statens vegvesen Region sør.

Bileierne er varslet

Statens vegvesen har nå sendt brev til bileierne om at den godkjente periodiske kjøretøykontrollen (såkalt EU-kontroll) kalles tilbake. Videre stiller etaten krav om ny kontroll innen en fastsatt dato.

Flere av disse kjøretøyene har blitt solgt etter at de feilaktig fikk godkjent den periodiske kjøretøykontrollen.

- Det som her har skjedd bidrar til å skape falsk trygghet til de som har kjøpt disse kjøretøyene i god tro om at de hadde godkjent periodiske kjøretøykontroll, sier Eskilt.

Tilsynsseksjonen i Region sør jobber fortsatt med saken og vurderer fortløpende om man skal rette reaksjoner mot verkstedet.

Skremt NLF-sjef
 

Geir A. Mo synes dette er en skremmende sak som understreker hvor viktig det er for Statens vegvesen å ha gode interne rutiner for oppfølging og tilsyn for dem som utfører slike kontroller.

– Å svindle med slike kontroller kan i ytterste konsekvens koste menneskeliv som følge av at trafikkfarlige biler blir godkjent.

– Vi kan dessverre aldri gardere oss mot utro tjenere og juks. Desto viktigere er det at internkontroller er på plass slik at de kan avsløres før det går alt for galt, sier NLF-sjefen.