Siden 1980 har svenskene tillat vogntog med 60 tonns vognvekt på veiene. «Allerede» 33 år senere vedtok norske myndigheter det samme. Nå åpner svenskene for 74 tonn.

Høyre er fremtidsrettet

Høyre i Hedmark, representert med Lise Berger Svenkerud og Runde Øygarden (må ikke forveksles med APs Rune Øygard), ber Hedmark fylkeskommune om å forberede seg på en totalvekts økning til 74 tonn.

Arbeiderpartiet er imot

Det er interessant å merke seg at de to Høyre-politikerne mener at Hedmark fylkeskommune bør forberede seg på økt tonnasje, og at planlagte bruer, og ikke minst utbedring av allerede eksisterende bruer må ta hensyn til dette.   

- Det vil være en katastrofe om vi bruker store summer på å øke kapasiteten på bruene våre til 60 tonn dersom behovet raskt blir 76 tonn, sier de to høyretoppene til Østlendingen.

Arbeiderpartiets Anne Karin Torp er derimot, ikke overraskende, usikker på hvor viktig det er å prioritere en totalvekt på over 70 tonn, så lenge fylkeskommunen har mer enn nok med å fjerne flaskehalser for vogntog på 60 tonn.

Rødt fylke

Stort sett er det bruene som ikke tåler vekten, og dem er det mange av, sier Torp. Det er vanskelig å prioritere utbedring av bruer som nå skal tåle 60 tonn til å tåle 74 tonn.

Og, det er akkurat dette Høyre mener motsatt.

Vi ser frem til en spennende valgkamp, som på samme måte vil utspille seg over hele Norge.