Tollerne på Svinesund gjorde et kjempebeslag av amfetamin.

50 millioner kroner

Ifølge Tollvesenet er fangsten de gjorde i det nederlandske vogntoget i januar det nest største i historien av denne typen narkotika. Nettovekten på amfetaminet var 110 kilo, og gateverdien er anslått til 50 millioner kroner.

To blanke dekk
Det hele startet da skanneroperatøren så at det var uregelmessigheter i to bildekk i pallekassa under kjøretøyet. Ved grundigere kontroll så tollerne at dekkene var meget slitte, nye bilder viste at det lå en mengde pakker inne i hvert dekk.

– Tollerne stengte umiddelbart tollkontrollen etter funnet av pakkene og varslet politiet om narkotikabeslaget, sier avdelingssjef Asle Farberg ved grensekontrollen i Tollregion Øst-Norge.

Svinesund tollsted. Svinesund tollsted.

Bor i Brasil
Den 53-år gamle nederlenderen som kjørte vogntoget ble pågrepet. Han skal ha fortalt tollerne at han var bosatt i Brasil, men at han hadde spurt etter arbeid da han befant seg i Europa. Han hadde nå fått oppdraget med å transportere lasten som besto av 12 tonn bananer til Norge.

Dette beslaget alene er mer amfetamin enn Tollvesenet beslagla i hele 2014 i Norge.
Det største beslaget er på 116 kilo og ble gjort i taket på en varebil på Økern i Oslo i januar 2008.
I september 1998 beslagla tollere 101,9 kilo amfetamin i Oslo.

Fire menn er varetektsfengslet etter narkotikaavsløringen, den nederlandske trailersjåføren og tre menn fra Litauen. Politiet tror at litauerne var mottakere av narkotikaen.