I praksis innebærer det at kontrollmulighetene med norske kjøretøy styrkes. Databasen til vegvesenet har begrenset informasjon om utenlandske kjøretøy.

Kan sjekke «alt» på norske biler
De tre nye bilene koster til sammen 3,6 millioner kroner og skal ha base i Mosjøen, Tromsø og Kirkenes. De er utstyrt med såkalt automatisk skiltgjenkjenning (ANPR) som gjør det mulig å kontrollere kjøretøy fortløpende, både ute på vegene og på kontrollstedene.

– Et kamera gjenkjenner skilt og gir oss informasjon om kjøretøyet, for eksempel om det er forsikret, om årsavgiften er betalt og om EU-kontrollen er gjennomført, forteller seksjonssjef Jørn Simonsen ved utekontrollseksjonen i vegvesenet.

Bombrikke-juks kan avsløres

Systemet vil også kunne kontrollere hvorvidt tunge kjøretøy er utstyrt med gyldig bombrikke, som ble obligatorisk fra 1. januar i år.
Likevel er det begrenset hvor mye informasjon Statens vegvesens database har om utenlandske kjøretøy.

– De nye kamerabilene vil bidra til å gjøre kontrollvirksomheten mer effektiv. Vi får konsentrert oss om de som bør kontrolleres, og ikke bruke tid på dem som har tingene i orden, sier Simonsen.

Hver bil med utstyr koster rundt 1,2 millioner kroner. 

Gode kontrollresultater
Statens vegvesen har gjennom vinteren hatt høy kontrollaktivitet ute på vegene, med særlig oppmerksomhet rettet mot tunge kjøretøy og vinterutrustning. I februar ble 424 motorvogner og 323 tilhengere kontrollert.

– Vi opprettholder de gode tallene fra januar, med prosentvis færre reaksjoner mot både biler og tilhengere sammenliknet med de tre siste månedene i 2014, sier Simonsen.

LES OGSÅ: Kontrollresultater