Det viser ferske kontrolltall fra Statens vegvesen.

Fra 17 til åtte prosent
I løpet av de første 14 dagene i 2015 avdekket kontroller at 17 prosent av kjøretøy over 3,5 tonn ikke hadde brikke. De siste kontrollene viser at dette er mer enn halvert, og status er åtte prosent uten den obligatoriske brikken. Det betyr at 92 prosent nå har alt på stell.

– Det viser at flesteparten av de som er berørt av påbudet om obligatorisk brikke har fått informasjon og skaffet seg gyldig brikke, sier Åge Jensen, fungerende leder i seksjon for brukerfinansiering i Vegdirektoratet.

Kontrolltallene

  • De ferskeste tallene er fra 14. januar og de viser at 7.680 norske kjøretøy er blitt kontrollert.
  • 450 av disse fikk gebyr; en reduksjon på 11 prosentpoeng i forhold til de første kontrollene som ble foretatt rett etter at påbudet ble iverksatt.
  • Kontrollen av utenlandske kjøretøy viser også en stor reduksjon fra 17 til 10 prosent som fikk gebyr.
  • Her ble 9.804 kjøretøy kontrollert, hvorav 971 fikk gebyr.

Gebyr på galt grunnlag? Klag!
Det har vært gjennomført intensive kontroller over hele landet de to første ukene i januar. Flere mediesaker har de siste dagene pekt på at enkelte kan ha fått gebyr på galt grunnlag.

– Mener noen at de har fått gebyr på galt grunnlag, oppfordrer vi dem til å klage på det. Vi forsterker nå arbeidet med å kvalitetssikre datagrunnlaget som brukes i kontrollene, for å sikre at gebyrene blir gitt på korrekt grunnlag, sier Jensen.

Sender ut brikker fortløpende
Det har også i enkelte medier vært pekt på at det tar lang tid fra man bestiller bombrikke til man mottar den i posten. De fleste store bompengeselskap sender ut brikker fortløpende etter at de har mottatt bestilling. Når man mottar brikken avhenger imidlertid av postgangen.

Dette bør du sjekke

  • Alle som allerede har bombrikke oppfordres til å sjekke om nummeret på brikken gjelder for registreringsnummeret på bilen.
  • Det kan de finne på «MinSide» hos det bompengeselskapet som de har tegnet avtale med.
  • I tillegg må alle som har forskuddsavtale sjekke at de har positiv saldo.
  • Hvis det ikke er innbetalt forskudd risikerer de gebyr.
  • Det står på «MinSide» hos bompengeselskapet om brikkeavtalen er en etterskuddsavtale eller forskuddsavtale.