Både ordfører Knut Lehre (Ap) i Gran kommune og hans kollega og partifelle i Lunner, Harald Tyrdal, forsøker å ta grep for å møte massive lokale protester mot bomplanene på riksvei 4.

4.500 underskrifter
I utgangspunktet er det lagt opp til én bom på grensen mellom Gran og Lunner kommuner. Når den nye veien på Lunnersiden står ferdig vil det etter planen koste 61 kroner å passere der for personbiler, skriver Oppland Arbeiderblad.

Innbyggerinitiativet «Nei til bom mellom Lunner og Gran» samlet over 4.500 underskrifter mot dette.

ORDFØRERE: Harald Tyrdal (t.v.) og Knut Lehre. Foto: Lunner og Gran kommuner ORDFØRERE: Harald Tyrdal (t.v.) og Knut Lehre. Foto: Lunner og Gran kommuner

To bommer
For å imøtekomme protestene kan det dermed bli en bom til bare noen kilometer unna, på Lygna i Gran kommune.

– Hvis kommunestyrene går med på en slik løsning, vil det bety 38 kroner for passering begge plasser. Med ti prosents rabatt for dem med bombrikke, er vi nede i 34 kroner. Jeg tror fremdeles det er mulig å komme enda lavere. 30 kroner bør være realistisk, sier ordfører Lehre i Gran, til avisen.

UTENOM: På sikt vil trafikken gå utenom Gran sentrum. Foto: Stig Odenrud UTENOM: På sikt vil trafikken gå utenom Gran sentrum. Foto: Stig Odenrud

Fem år ekstra
I tillegg er det aktuelt å øke nedbetalingstiden fra 15 til 20 år.

– Det kanskje viktigste av alt er at vi fortsatt jobber for å få staten til å ta en større del av regninga for Lunnerdelen, sier Tyrdal.

Ifølge Oppland Arbeiderblad har ordførerne allerede fått Statens vegvesen til å gå med på å fordele innbetalingen på to bommer. Én på kommunegrensa og én sør for Lygna

Saken skal drøftes i kommunestyrene utover våren.

.

KART: Statens vegvesen KART: Statens vegvesen

FAKTA

Utbyggingen er tredelt:

Roa-Lunner/Gran grense
Det planlegges å bygge ny 4-felts vei med start 500 meter sør for Roa sentrum. Byggestart blir tidligst i 2016. Ikke finansiert ennå.
Lengde 4,2 km.

Lunner/Gran grense-Jaren
Ny 4-felts vei med tunnel øst for Gran sentrum. Byggestart høsten 2013. Lengde: 9,3 km.

Lygna sør
Ny vei med midtdeler og forbikjøringsfelt mellom Amundrud-Lygna pukkverk. Åpnet i juli 2014. Lengde 3,4 km.

Statens vegvesen har også en offisiell Facebook-side for rv. 4 på Hadeland.