Jo fortere de selv kjører, jo greiere tror de det er for far. I 2014 var det 18 trafikanter i alderen 18-24 år som omkom i trafikken.
Statens vegvesen intensiverer nå arbeidet mot de yngre trafikantene, med ny film og jenter i «Baksetet» for å gjøre vegene tryggere for alle.

Jon Molnes. Jon Molnes.

Som far så sønn
Den nye kampanjefilmen «Som far så sønn» skal gjøre foreldre bevisste på at de er forbilder i mange situasjoner, også i trafikken. Filmen vil bli vist på TV og delt i sosiale medier.

– Vi ønsker å gjøre foreldrene mer bevisste på at fart går i arv, på lik linje med andre vaner. Foreldrene er barnas aller første trafikklærer. Når de selv skal ut i trafikken en dag, er det sannsynligvis foreldrenes kjørestil de vil kopiere, bevisst eller ubevisst, sier Jon Molnes.

Gutter som selv mener det er greit å kjøre 10-15 km/t over fartsgrensen, tror i størst grad at faren deres aksepterer det. Langt færre tror mor ville akseptert det samme, viser en ny SINTEF-undersøkelse.

Heidi og Caroline i «Baksetet»
På Facebook-siden «Ungdom og fart» tar jentene over styringa. I konseptet «Baksetet» er det i en drøy uke Heidi og Caroline som kjører showet, fra baksetet på en gammel Toyota Corolla.

- I fjor høst så vi at jentene var veldig aktive i diskusjonene på Facebook. Vi tror at vegen til gutta går gjennom jentene. Når to jenter nå «kupper» Facebook-siden for en ukes tid, så setter vi dette sosiale spillet litt mer i system, sier Molnes.