Kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Norges Automobil-Forbund, NAF, som har drøyt 500.000 medlemmer, sier til Aftenposten at forbundet krever kortere planprosesser og sikker finansiering av større helhetlige veiprosjekter.

NAF jubler over at flaskehalser utbedres og at det nå pågår veianleggsarbeid for milliarder av kroner, men påpeker at mange av flaskehalsene oppstår fordi planprosessene kan ta opptil ti år.

Omforladels

Regionssjef i Statens vegvesen, Torbjørn Naimak, gir NAF delvis rett i tiltalen om at det har vært for mye klattvis veibygging, men at dette nå skal være historie.

Kjempesatsing

I løpet av denne fireårs-perioden skal det investeres 15 milliarder kroner i veiprosjekter i Nord-Norge. Ifølge Statens vegvesen blir de største veiutbygningene E6 Helgeland med 260 kilometer sammenhengende utbedring av veikvaliteten, samt Evnes-Sortland, som består av 160 kilometer med forbedringer. Sørkjosfjellet blir lagt i tunell, de bratte stigningene forsvinner. Det rasfarlige området ved Nordnes skal også legges inn under fjell. Kvænangsfjellet, en av Norges mest omtalte veistrekninger, fordi omveien blir 700 kilometer når fjellet omfavnes av vinterstormer, skal også inn i tunell. Planarbeidet pågår nå.

Opplever komplikasjonene

- I utgangspunktet ønsker vi også i størst mulig grad helhetlige veiutbygginger, der standarden blir jevnt over god langs hele strekningen, sier regionsjef i Norges Lastebileier-Forbund Odd-Hugo Pedersen til Aftenposten. Pedersen ønsker at flere fylkesveier blir omgjort til riksveier.

Regionssjefen, som tidligere i vår har vært i Samferdselsdepartementet for å legge frem både veiproblematikken og enkeltprosjekter i nord for samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, forteller til Aftenposten at det er problematisk når kommuner kan diskutere trasévalg i det uendelige. Finansieringen har vært utdelt til klattvis til bygging av vei, og ankemulighetene og innsigelser fra grunneiere og politikere har vært mange. Med den nye regjeringen ser det ut til å bli positive endringer i veiutbyggingen også i nord, noe samferdselsråd Hild-Marit Olsen (Ap) i Nordland også er fornøyd med. Hun gir ros til regjeringen.  

Les hele saken i Aftenposten her: