Aktor mente at riktig straff var 50.000 kroner, men Øvre Romerike tingrett slo av 40.000 kroner på grunn av mannens «lave» inntekt.
Ifølge dommen er det første gang noen i Norge er straffet for slike forhold. Verken retten eller påptalemyndigheten har funnet rettspraksis fra noe lignende.

Erkjente forholdet
Det var i august i 2013 den svenske lastebileieren ble stoppet for UP-kontroll på E16 i Nannestad i Akershus uten lovlige CMR-dokument. Han møtte selv i retten og erkjente de faktiske forhold, og ba om å bli dømt på mildest mulig måte.

Ifølge dommen kjørte svensken trelast fra Sverige til Hønefoss etter oppdrag fra en svensk speditør. Etter dette tok han på seg å kjøre et flislass fra Sokna til Braskereidfoss fra samme oppdragsgiver. I retten innrømte han at han ikke hadde med seg CMR-dokument for den inngående internasjonale transporten.

Burde vist bedre
Han erkjente også at følgeseddelen han hadde med fra Sverige ikke oppfyller kravene om internasjonal godstransport, samt kabotasje, da det manglet både navn på fører og kjennetegn på kjøretøy.

I retten beklaget han dette og uttrykte at han som selvstendig næringsdrivende burde satt seg bedre inn i regelverket for kabotasjekjøring i Norge.

Dømt på formalia
Retten slår fast at svensken ikke har brutt kabotasjeregelverket ved å utføre mer enn tre innenlandsoppdrag i løpet av sju dager. Dette var den første innenlandstransporten etter at han kom fra Sverige.

Det som gjorde at svensken ble dømt var at han ikke hadde god nok dokumentasjon på den inngående transporten fra Sverige, og at det slik sett forelå en risiko for å utnytte regelverket.
Likevel har retten ingen holdepunkter på at svensken hadde intensjoner om å gjøre det.

50.000 for mye
Øvre Romerike tingrett mener at 50.000 kroner i bot er for mye for en såkalt formalovertredelse. De legger dessuten vekt på at 50.000 kroner er mye for en privatperson med en inntekt på 350.000 kroner, og i la derfor 46-årinegn 10.000 kroner i bot, subsidiært 20 dagers fengsel.