Tallene som Trygg Trafikk presenterte i går, tegner et negativt bilde av 2016 så langt. De oppgir at 23 har omkommet på norske veier i januar og februar. Statens vegvesens oversikt er enda mer dyster, de oppgir 25 omkomne i sin foreløpige statistikk. Dette er en dramatisk oppgang fra fjoråret, da kun 13 omkom i samme periode. Og det er fortsatt tøffe kjøreforhold i vente.

–  Husk at vinteren på langt nær er over, og at det vil være skiftende føre og vanskelige kjøreforhold også i mars og april. Tilpass derfor farten etter forholdene og ha alltid i bakhodet at veien kan være speilglatt rundt neste sving, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

Forbikjøringer øker risikoen

Trygg Trafikk peker spesielt på forbikjøringer som kilde til de styggeste ulykkene. Johansen har en klar oppfordring til norske bilister:

Ikke ta unødvendige forbikjøringer. Det er få minutter å spare på det, og det øker risikoen for en dødsulykke drastisk. Noen få minutter mer i reisetid er en veldig god investering for å få deg og familien trygt frem, sier Trygg Trafikk-direktøren.

Fjoråret ga rekordlave dødstall på norske veier - "bare" 125 omkom i 2015, mot 147 i 2014. Selv om 2016 har hatt en tøff start, er det fortsatt lov å håpe på enda bedre tall i år.

Kilde: SSB Kilde: SSB

Les også: Ulykker med vogntog halvert på to år